Nyheter

2014-05-04

Rysjötornet bästa torn i Närke i Fågeltornskampen

Delar av laget vid Rosenbergsstugan i Oset, bl.a. Gun Isacsson och Viveka Lundmark. Foto: Rolf Hagström.

Under lördagen avgjordes Fågeltornskampen under bra förhållanden.

Sex torn i Närke deltog och Rysjötornet noterade flest arter, hela 82 arter. Bästa torn i Sverige fanns på Öland, de observerade 103 olika arter.

Många deltog i kampen och ännu fler kom och hjälpte till att upptäcka arter i närheten av de tävlande tornen.

 

Klockan 05.00 samlades skådare runt om i Sverige vid ett antal, över 60 stycken, fågeltorn för att delta i den nya Finnkampen. Det är en landskamp där man tävlar i att hitta så många arter som möjligt under åtta timmar.

 

I Närke deltog sex olika torn/platser. Bäst vad gäller antalet observerade arter var Rysjötornet i Kvismaren (Per Karlsson Linderum och Pelle Barkengren). De lyckades samla ihop hela 82 arter.

- Vi har haft bra väder med det var svårt att hitta till exempel en skata, den fick vi som kryss nummer 80, berättar Per Karlsson Linderum.

Andra lite ovanliga arter från tornet var: dvärgmås, svarttärna, gravand, spetsbergsgås, pilgrimsfalk och pungmes.

 

Norra tornet i Tysslingen (Helny Olsson, Lennart Eriksson, Kent Halttunen med god hjälp av Gunnar Rehn och Jan Andersson) noterade 78 arter under kampen som pågick fram till klockan 13.  

- Fantastiskt fint väder och så vindstilla jämfört med i fjol. Nu gick det ju att höra trastar och sångare på ett helt annat sätt, konstaterade Helny Olsson.

- Och så fick vi se årets första rödstjärt, en grann hanne visade upp sig snyggt.

Även i Tysslingen noterades spetsbergsgäss. Här piggade en förbiflygande stenfalk upp de tävlande strax innan klockan hann slå 13.

 

Ett tävlande lag fanns vid Rosenbergsstugan i Oset. Laget bestod av : Åsa Bengtsson, Erik Sjögren, Rolf Hagström, Gun Isacsson och Ronnie Lindqvist. De fick ihop 70 arter och lyckades bland annat se den rödspov som funnits i området.

 

I Välakärren samlades Nils-Erik Ström, Björn Ander, Jan Korslid och Britt-Louise Korslid för att ta sig an kampen i den nybyggda tornet. De hade det lite kallt i skuggan men samlade ihop 51 arter.

- Det här är en väldigt trevlig form av fågelskådning, berättade Nils-Erik Ström.

 

Björka lertag i Kumla hade också begåvats med ett tävlande lag bestående av: Jonas Engzell, Hans Waern, Gunnar Eriksson och Gunnar Nilsson. De fick ihop 46 arter och noterade bland annat råka, strandskata och lärkfalk.

- Kör man på några år kommer det här bli en slags bra inventering, eftersom man gör på samma sätt år efter år. Och trevligt är det också, säger Jonas Engzell.

 

Tage Carlsson var lagledare för gänget i Vibysjön som också bestod av Kent Larsson och Anders Eriksson.  

- Fantastisk morgon med solen som värmde direkt, underbart och vi har haft det väldigt trevligt under dagen, berättade Tage Carlsson.

I Vibysjön fick man ihop 42 arter.

 

Reslutat i Närke:

Rysjötornet, Kvismaren: 82 arter

Norra tornet, Tysslingen: 78 arter

Rosenbergsstugan, Oset: 70 arter

Välakärren, Vretstorp: 51 arter

Björka lertag, Kumla: 46 arter

Tornet, Vibysjön, Vretstorp: 42 arter

 

Vill du läsa med om Fågeltornskampen i Sverige: klicka här 

Rödspoven som går i Oset nu lyckades Rolf Hagström fånga både som kryss på listan och på bild!