Nyheter

2014-10-26

Så här rörde sig fjällgåsen under tre veckor i Kvismaren

Så här rörde sig fjällgåsen under tre veckor i Kvismarområdet.

Den 23 september kom en fjällgås med satellitsändare på ryggen till Kvismaren.

Redan samma dag observerades fjällgåsen av skådare och dagen därpå upptäcktes också antennen på ryggen.

Nu finns det fakta från sändaren hur fjällgåsen rörde sig under de tre veckor den var i området.

 

Projekt Fjällgås har ända sedan 1980-talet arbetat med att bevara den svenska fjällgåsen. I år har man satt satellitsändare på fem fjällgäss för att få ännu mer information med hur de rör sig från den svenska fjällvärlden och vidare till sina vinterkvarter i Tyskland och Holland.

 

Tisdagen den 23 september upptäckte Leif Jonsson från Karlstad hur minst två fjällgäss landade på Hammarmaden i Kvismaren. Via satellitsändaren finns det nu uppgifter om att fjällgåsen hade flugit från Hälsingland till Kvismaren under den dagen.

 

Onsdagen den 24 september noterade Kjell Johansson att det var minst fyra fjällgäss, varav en hade en tydlig antenn på ryggen, alltså var den försedd med en satellitsändare. Och det var en av de fem fjällgäss som Projekt Fjällgås satt sändare på under denna sommar.

 

Nu kan man via uppgifter från sändaren se hur fjällgåsen rörde sig under de tre veckor den stannade i Kvismareområdet. Den 13 oktober flög den vidare till Västergötland och trakten kring sjön Östen.

 

Redan i Kvismaren hade fjällgåsen med sändare slagit följe med minst en "vild" fjällgås, och nu ingår den i en flock med totalt nio fjällgäss. Forskarna följer den här flocken mycket noga för att få mer information om hur de "vilda" gässen rör sig till vinterkvarteren.   

 

Du som vill se hur just den här fjällgåsen och hur de andra med sändare har rört sig kan gå in på projektets hemsida. 

Vill du läsa mer om hur det går för den svenska fjällgåsen finns den här artikeln på hemsidan för Sveriges Ornitologiska Förening. 

 

Av KH 

Fjällgåsen med sändaren är den i mitten fotograferad i Kvismaren den 5 oktober. Den vänstra fjällgåsen är omärkt och alltså en "vild" fjällgås. Foto: Birgitta Dawidsson & Håkan Svensson