Nyheter

2014-11-23

Skådarhjälpen - kryssa fåglar och gör en viktig insats i vintermörkret

Om två veckor drar Musikhjälpen igång, det är Sveriges Radios musiksatsning för att samla in pengar till olika humanitära katastrofer.

Dagen innan drar Skådarhjälpen igång. Det är ett sätt där fågelskådare kan bidra: för varje kryss under veckan bidrar du med en krona.

Dessutom är det en tävling mellan de olika skådarlandskapen, Närke vann förra året - varför inte i år igen?

 

Sedan 2008 har Sveriges Radio genomfört en stor musiksatsning i december. Under en vecka stänger man in tre kända programledare och radioröster i en glasbur och de spelar musik som lyssnarna önskar - det är ett av sättet för att samla in pengar till olika humanitära hjälpprojekt.

Förra året drog också fågelskådare sitt bidrag till stacken. Man drog igång Skådarhjälpen. Det innebär en lättsam krysstävling under en vecka, den 7-13 december. För varje kryss under veckan bidrar man med minst en krona till Skådarhjälpen/Musikhjälpen.

Skådarhjälpen är också en krysstävling både individuellt och mellan de olika skådarlandskapen:

 

Individuellt: Lokala topplistor per rapportområde. Inga konstigheter, precis som det låter. En topplista per rapportområde där alla som rapporterat något med syftet ”Skådarhjälpen” under veckan finns med. Den som har flest arter i sitt rapportområde vinner.

 

Kollektivt: Rapportområdeskampen. Den här listan är till för att uppmuntra till en sporrande kollektiv kamp mellan olika delar av landet. För att göra det rättvist rangordnas rapportområdena inte utifrån det rena artantalet (eftersom förutsättningarna i till exempel Skåne och Jämtland är så olika), utan baserat på en procentsiffra. Procentsiffran visar hur stor andel av de arter som någonsin har rapporterats under december i varje rapportområde som också har rapporterats under årets musikhjälpenrally. Rapportområdet med högst procentsiffra vinner. Tycker man inte att den individuella tävlingen är så intressant, kan man alltså lägga allt sitt krut på att hjälpa till här!

 

Förra året vann Närke rapportområdeskampen, frågan är hur det ska gå i år?

 

Läs mer om Musikhjälpen här

 

Läs mer om Skådarhjälpen här