Nyheter

2014-09-13

Skäggmes, rödspov och bra väder glädjeämnen vid Rävahänget

Jan Korslid, Åsa Bengtsson och Britt-Louise Korslid går igenom dagens krysslista vid Rävahänget. Foto: Rolf Hagström

Under lördagen genomförde Närkes Ornitologiska Förening arrangemanget Rävahänget, vid Rävgången, Rynningeviken.

Det är en förmiddag då man ägnar sig åt fågelspaning från en och samma plats under flera timmar.

- Kul att man kan se så många arter på nära håll och så är det lite socialt också att få skåda tillsammans, sa Åsa Bengtsson.

 

Det var tredje gången, och tredje året i rad, som Närkes Ornitologiska Förening genomförde Rävahänget. Det är ett arrangemang där man ägnar sig åt fågelsapning för hela familjen.

- Vi hänger i Rävgången under en förmiddag och vi hänger in en del fågelarter, därav namnet, förklarar Ronnie Lindqvist som ligger bakom arrangemanget.

Vädret var till en början lite tjurigt, molnigt och en rätt bister nordlig vind. Men sedan kom Jan Andersson och berättade att han sett både blåhake och en rödspov lite längre bort vid Rävgångsmaden. Det piggade upp och efter en viss stunds observerades konstaterades att det var en rödspov av rasen Islandica.

- Titta på näbben, på teckningen på hvuvudet och på de vita fläckarna bak på fjäderdräkten, sa Ronnie Lindqvist.

I takt med att vädret förbättrades och blev riktigt hyggligt började det också komma allt fler besökare som kom för att snacka om fåglar och fågelupplevelser. Det flesta fick också chansen att se rödspoven på rikigt bra skådaravstånd. 

Under förmiddagen räknades in totalt 60 olika arter. Vid sidan av rödspoven dök en myrspov upp och rastade på strandpromenaden, dessutom flög en kustpipare förbi och ett par skäggmesar visade upp sig fint i den främre delen av vassen.

- En bra dag då man för möjlighet att skåda tillsammans och också möjlighet att prata med många fågelintresserade människor, sa Åsa Bengtsson.

Besökarna fick möjlighet att grilla korv och också chans att gå en tipspromenad med frågor om fåglar. Här kan pröva dina kunskaper och testa tipspromenadfrågorna.

Rätt rad i tipspromenaden: 1X1 2X1 112X, utslagsfrågan var 165 häckande arter i Närke. Priser till vinnarna kommer inom de närmaste dagarna.

 

Av KH 

Ett par skäggmesar visade upp sig på bästa sätt vid Rävgången. Foto: Rolf Hagström