Nyheter

2014-09-14

Stäpphök eller blå kärrhök - den här fågeln har vållat många diskussioner

En stäpphök alternativt en blå kärrhök i Kvismaren har vållat rätt många diskussioner under de senaste dagarna.

Magnus Friberg ska här försöka reda ut varför man fastnat för att det är en hybrik stäpphök/blå kärrhök:

Som de flesta av er säkert redan känner till så uppehåller det sig just nu en 1K (årsunge) hybrid mellan stäpphök och blå kärrhök i Kvismaren. Jag tänkte här försöka visa varför detta är en hybrid och vilka karaktärer som ni ska titta på för att se att detta varken är en ren blå kärrhök eller stäpphök. Tyvärr saknar jag bra referensbilder på unga stäpphökar och blå kärrhökar, men där kan ni ta artportalen svalan till hjälp och söka på bilder på dessa båda arter. Jag har dessutom valt att utelämna den snarlika ängshöken för att inte förvirra ännu mer. Men om önskemål finns så kan jag så småningom knåpa ihop en liten bestämningsartikel där jag tar med hybriden och alla tre snarlika arter. 

 

Förklaring till bilden ovan:

1.    Likt en stäpphök så har denna fågel en tydlig och bred ljus krage strax bakom ögat. På blå kärrhök så är denna linje betydligt smalare och otydligare.

2.    Bakom nämnda ljusa krage så syns en väl utvecklad mörk boa som sträcker sig runt nacken och ner på halssidorna, även detta en bra karaktär för stäpphök.
3.    Den har fem tydliga fingrar i handen. Detta är en karaktär för blå kärrhök som har fem fingrar, stäpphök har endast fyra.

4.    Tegelfärgat och osträckat bröst är en stäpphökskaraktär. Blå kärrhök har inte lika tegelfärgad kropp och har sträckat bröst. Obs, på vissa 1K blåa kärrhökar kan sträckningen vara ganska otydlig. 

 

Förklaring till bilden nedan: 

1.    Brett vitt band på övergumpen är en blå kärrhökskaraktär. Här har stäpphöken ett betydligt smalare band.

2.    Även från denna vinkel så syns tydligt den framträdande ljusa kragen och mörka boan som talar för stäpphök. 

 

Vill du se en bild till och få ytterligare mer förklaringar: klicka här