Nyheter

2014-06-20

Stort intresse för lyckad nybörjarcirkel

Närkes Ornitologiska Förening arrangerade under våren är nybörjarcirkel. Nyligen avslutades den vid Svalnässtugan i Tysslingen: I bakre raden: Ulf Jorner, Kerstin Persson, Ralph Persson, Tage Gustafsson, Elin Wall, Kristina Classon, Helene Fröjd, Bengt Jalsborn I främre raden: Kristina Sundman, Arne Lundh, Annica Antonsson, Britt-Marie Edvinsson Saknas på bilden: Magnus Olsson och Annika Kihlgren

Nyligen avslutades vårens nybörjarcirkel i fågelskådning. Det är en grundkurs där teori och skådning i fält varvas under tio träffar.

Intresset för att delta har varit mycket stort, det var flera som inte fick plats.

- Jag tycker det har varit en väldigt bra kurs där jag har fått grunderna för hur man kan lära sig att titta på fåglar, berättar Arne Lundh som är en av deltagarna.

 

I början av april startade nybörjarcirkeln i fågelskådning som Närkes Ornitologiska Förening och Studiefrämjandet arrangerar.

- Jag var väl den enda riktiga nybörjaren, säger Arne Lundh, en av deltagarna som bor i Frövi. 

 

Sedan dess har deltagarna träffats både inomhus för teoretiska genomgångar och utomhus för exkursioner. Man har besökt bland anant Kvismaren och Tysslingen.

- Det har varit en bra balans mellan de teoretsika och pratiska, och jag har fått lära mig grunderna. Jag är väldigt nöjd med studiecirkeln, berättar Arne Lundh.

 

Cirkelledare från Närkes Ornitologiska Förening har varit Ulf Jorner och Bengt Jalsborn (Per Linderum Karlsson var med några gånger i början också). Deltagarna har följt boken Börja skåda fågel av Gigi Sahlstrand och Eva Stenvång Lindqvist. Arne Lundh vill ge en extra eloge till Ulf Jorner som inför varje gång skickat ut ett mejl om målet inför varje träff, dessutom skickat ett nytt mejl efter träffen om vilka fåglar man sett under exkursionen. 

- Under de senaste åren har det varit ett stort tryck på att få delta i studiecirkeln och alla får inte plats, förklarar Ulf Jorner.

 

Arne Lundh från Frövi hade som mål när han började delta i studiecirkeln att lära sig de fåglar har ser i sin trädgård som ligger vid Väringen.

- Nu har jag fått grunderna, nu är det bara att gnugga på. Det är svårare än jag trodde men väldigt kul och lärorikt, säger han.

 

Av KH

Arne Lundh från Frövi var mycket nöjd med den studiecirkel som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade under våren.