Nyheter

2014-08-31

Stort intresse för vadarspaning i Oset

Över 30 personer deltog på vadarspaningen i Oset där Ormestaängarna bjöd på bra förhållanden för att titta på alla rastande vadarfåglar. Foto: Rolf Hagström
Över 30 personer kom för att delta i den vadarspaning som Närkes Ornitoligiska Förening arrangerade under söndagen.
Vid Ormestaängarna fanns det gott om vadare i dybankarna att spana på.
- Äntligen tror jag att jag fått kläm på hur en småsnäppa ser ut, sa Åsa Bengtsson som deltog på exkursionen.
 
Vadarspaningen i Oset, Örebro, under söndagen var upptakten för höstens alla aktiviteter inom Närkes Ornitologiska Förening. Vädret var det allra bästa: sol, bara lätta vindar och hygglig temperatur.
Till samlingen vid parkeringen intill reningsverket kom över 30 personer för att delta på spaningen efter höstens alla vadare. Det blev ett kort stopp vid Gamla tippen, men alla konstaterade att det var märkligt tyst – i vart fall saknades fågelljuden.
 
Ett nytt stopp vid Ungdomshyllan gav inte mycket nytt. Det blev därför en promenad rakt ut till Ormestaängarna där dybankarna kommit fram sedan kommunen sänkt vattennivåerna. Där ute på Tvärvägen fanns det gott om möjligheter att titta på vadarna på nära håll.
- Så här ska det alltid vara, då är det inte så svårt att artbestämma, sa Rolf Hagström.
 
Ute på ängarna kunde exkursionsdeltagarna raskt räkna in brushane, större strandpipare, kärrsnäppa, svartsnäppa och enkelbeckasin. Svartsnäpporna vållade ett visst bekymmer, men efter en stunds observerande och studerande av den lite slankare kroppen, fiskandet i vattnet och den något krökta näbben blev det ändå klart: svartsnäppa.
 
Ute på Ormestaängarna gick också ett stort antal småsnäpporna, och när de kom nära och deltagarna fick studera den lilla vadaren i en tubkikare blev det enklare med karaktärerna. En ung spovsnäppa visade också upp sig på behagligt skådaravstånd.
På Almbyängen hann några också att få se en blåhake i topp på ett vasstrå innan den försvann ned i vegetationen.
 
Efter fikapausen var de några av deltagarna som passade på att vandra runt till Näsbybäcken för att om möjligt få syn på den höksångare som födosökt i en fläderbärsbuske. Det tog inte särskilt lång tid innan den visade upp sig i solskenet till allas glädje.
Vadarexkursionen avslutade med att pricka in en forsärla i cementrännan.
- En bra avslutning, konstaterade Ami Sundén.

Av KH  
Kärrsnäppa, större strandpipare, småsnäppa, brushane, spovsnäppa, mosnäppa och många andra vadare fanns det bra möjligheter att skåda på nära håll i Oset under söndagen. Foto: Rolf Hagström