Nyheter

2014-05-18

Svåråtkomliga Mellanfjärden inventerades med hjälp av kanot

Mellanfjärden inventerades med hjälp av kanoter. Ronnie Lindqvist, Gun Isacsson,Josefina Jansson (skymd), Michael Andersson, Jonas Blûcher och Billy Lindblom. Med på paddlingen var också Bengt Jalsborn och Kent Halttunen.

Under lördagen genomförde medlemmar i Närkes Ornitologiska förening en inventering av Mellanfjärden i Hjälmaren. Syftet var att inventera en del svåråtkomliga områden, bland annat Björkön i Hjälmaren.

 Kul och väldigt annorlunda, sammanfattade Ronnie Lindqvist inventeringsturen.

 

Atlasinventeringen i Närke går in på sitt sista år. En del områden är svåra att inventera, bland annat Hjälmarens grunda och steniga stränder. Därför arrangerade Närkes Ornitologiska Förening en kanotinventeringsdag under lördagen.

 

Åtta hugade deltagare åkte med fyra kanoter för sjösättning i Sticksjö på norra delen av Hjälmarkanten. Sedan paddlade gänget österut och betade av alla öar och kobbar längs vägen, bland annat hittade vi flera trastsångare som sjöng ivrigt.

Rätt dag att paddla på, konstaterade Jonas Blücher som tänkte på det vackra vädret.

 

Norr om ön Björkön delade gänget på sig: två kanoter scannade av östra sidan av ön med vidhängande öar, de två andra kanoterna paddlade på västra sidan. Samtliga passade också på att gå iland för att leta häckande fågelarter: Björkön ligger nämligen i fyra olika Atlasrutor.

- Det här är inte helt fel, sa Billy Lindblom som passade på att proväta den frystorkade maten som han inhandlat för sin tur till Sarek senare i sommar.

 

Området runt Mellanfjärden är intressant på flera sätt. Här finns bland annat häckande havsörn, fiskgjuse och en stor skarvkoloni. Men man hittar också andra intressanta arter som till exempel mindre hackspett och göktyta.

De fyra kanoterna fortsatte sedan söderut till den lilla båthamnen norr om Göksholm som var etappmålet. Efter sex timmars paddling kunde inventerarna räkna in över 60 arter med häckningskriterier i området.

- Bra tur och kul med lite motion när man skådar fåglar, konstaterade Bengt Jalsborn efter paddlingen.     

 

Av KH