Nyheter

2014-09-17

Tack vare Hans engagerade arbete klarar sig den hotade göktytan allt bättre

Hans Ryttman kommer till Vasakyrkan på torsdag och berättar om den diskreta göktytan och hur han bidragit till att arten åter ökar i antal.
På torsdag kommer Hans Ryttman till höstens första inomhusmöte och pratar om hur den hotade göktytan numera klarar sig allt bättre.
- Göktytan är en ganska diskret fågel, det är inte många som har sett den, och det är en ganska rolig fågel också, berättar Hans Ryttman.
På torsdag kommer också Magnus Friberg och berättar om ett projekt att märka småfläckig sumphöna i Kvismaren.

Torsdagen den 18 september arrangeras det första inomhusmötet för höstsäsongen. Det är ett delat möte som kommer att handla om den enda hackspetten som flyttar från Sverige under vintern. 
- Göktytan är fascinerande på många sätt, bland annat är det en hackspett som inte hackar bohål, berättar Hans Ryttman.
Det var i början av 2000-talet som Hans började intressera sig för göktytan. Han hade läst att den var på kraftig tillbakagång och var en hotad art. 
- Jag ville ta reda på varför och om det gick att göra något åt detta, förklarar han.
Hans Ryttman sökte och fick ett tillstånd att ringmärka göktytan. Han började sätta upp holkar på lämplig plats samtidigt som han kom i kontakt med andra som jobbade med att hjälpa göktytan att överleva.
- En teori varför det var en nedgång är att det saknas naturliga bohål i den svenska skogen. Vi har mycket skog men inte lite av gamla träd där det finns naturliga boplatser för göktytan, berättar Hans.
Nu har det envetna arbetet från många entusiaster gett resultat. När Hans Ryttman bland annat tittade på den senaste tidens inventeringar har göktytan återhämtat sig.
- Kul, det visar att det går att göra insatser för utsatta arter, säger han.
 
Den andra delen av mötet kommer att handla om ett nystartat projekt i Kvismaren utanför Örebro. Under sommaren har Magnus Friberg ringmärkt ett antal småfläckiga sumphönor.
- Det finns inte så mycket fakta om arten, och den är ju mycket diskret. Vi vill helt enkelt få fram med fakta om småfläckiga sumphönor, berättar Magnus.
På torsdagsmötet kommer han berätta mer om det nattliga arbetet att ringmärka arten och om framtida planer för projektet. 
 
Vill du veta mer om göktytan och småfläckig sumphöna – kom till Vasakyrkan, Vasagatan 6-8, Örebro, på torsdag den 18 september. Mötet bör klockan 19, alla är hjärtligt välkomna. Fri entré, i pausen finns det möjlighet att fika – det kostar 30 kronor.

Magnus Friberg står för den andra delen av torsdagens möte. Han ska berätta om hur man börjat ringmärka småfläckig sumphöna i Kvismaren för att få veta mer om arter.