Nyheter

2014-01-20

Tage matar fåglarna för sin egen skull

Tage Carlsson i Vretstorp gillar att mata fåglarna hemma i trädgården. Han har byggt ett eget fågelbord som ska kunna rymma mat till fåglarna under flera dagar.

Tage Carlsson utanför Vretstorp började mata fåglarna hemma vid huset redan i oktober. Han försöker hålla ut länge på våren för det kan bli ett eller flera bakslag.

     - Jag gör det mest för min skull, det är trevligt att sitta vid köksbordet och spana in fåglarna, säger han.

Hemma vid huset i Karlsborg strax söder om Vretstorp har Tage Carlsson byggt ett eget fågelbord. Tanken är att han inte ska behöva fylla på varje dag; fågelfröna ska räcka flera dagar om så behövs.

Han tycker det är trevligt att ha småfåglarna omkring sig och många av de vanliga fågelarterna är flitiga besökare: talgoxe, blåmes, svartmes, entita, talltita, nötskrika, nötväcka och domherre. Men så kommer också en del ovanligare arter till exempel nötskråka.

     - Förra året hade jag en järnsparv hela vintern vid min matning, det var ovanligt, berättar han.
Tage matar mest med solrosfrön och jordnötter. Ibland har han hampfrön och havre för att locka lite andra sorters fåglar. Till vintern hänger han upp talg och hoppas att kanske någon ovanlig hackspett dyker upp.

I början av nästa år deltar Tage i arrangemanget ”Vinterfåglar inpå knuten”. Under helgen 24-27 janauri räknar han alla arter och hur många det är av varje sort. Det skickar han sedan in till Sveriges Ornitologiska Förening, och Tage är inte ensam. Förra året var det över 20.000 personer som rapporterade in sina arter vid fågelbordet. Det ger ett mycket värdefullt underlag för att se hur utvecklingen är för vinterfåglarna.
     - Det är klart det är kul att man kan bidra på något sätt, men framför allt är det trevligt att titta på småfåglarna, säger han.

 

Text & foto: Kent Halttunen

 

Rapportera dina fåglar till Vinterfåglar inpå knuten

 

För nionde året i rad arrangerar Sveriges Ornitologiska Förening ”Vinterfåglar inpå knuten”. Det är ett arrangemang där man uppmanar alla som matar fåglar att skicka in rapporter om vilka och hur många fåglar man ser vid sin fågelmatning. Man räknar fåglarna vid ett tillfälle under tiden den 24-27 januari 2014.

Förra året var det över 20.000 personer som skickade in en rapport.

Det har ger i sin tur ett  stort underlag för att se hur det går för Sveriges vinterfåglar. Vill du delta eller veta mer om kampanjen ”Vinterfåglar inpå knuten”, det hittar du på: www.sofnet.org

 

Närkes Ornitologiska Förening kommer också att räkna fåglar i helgen. Lördag 25 januari och söndag 26 januari finns vi vid Rosenbergsstugan i Oset kl 8-12- Dessutom är vi vid Krogstugan, Karlslund söndag 26 januari kl 10-12- Välkommen!

 

Fågelmatningens elva gyllene regler

1. Placera matningen i ett lugnt hörn av trädgården (eller balkongen) och se till att det finns buskar och träd för fåglarna att ta skydd i.

2. Erbjud flera olika sorters mat på olika slags matningsanordningar för att fler olika fåglar till matningen.

3. Se till att det aldrig blir tomt på mat. Risken är då uppenbar att de fåglar du matat in drar vidare och aldrig kommer tillbaka.

4. Försök att erbjuda fåglarna vatten på något sätt. Det är svårt på vintern i vårt land, men det finns värmare eller så får man byta vatten varje dag. Man kan ta åtminstone ljummet vatten för att det inte ska frysa så snabbt.

5. Håll rent vid matningen för att inte gnagare ska lockas till platsen.

6. Håll koll på vilka fåglar som kommer till matningen. Ha ett papper framme där man kan fylla i vilka arter och hur många av varje art. Det blir snabbt ett intressant samtalsämne.

7. Sätt upp holkar i trädgården och i den närmaste omgivningen. Det gynnar fåglarna inte bara på våren när de ska häcka, utan även under vintern då de kan ta skydd i holken undan vinterkylan.

8. Sätt upp delade äpplen på pinnar vilket trastar gillar särskilt.

9. Om du har katt eller hund är det en bra idé att stoppa hår från husdjuren i talgbollsnät när man närmar sig vårkanten. Mesar upptäcker snabbt håren och hämtar till sina bobyggen.

10. Börja gärna tidigt att mata och var uthållig. På senvintern kan det ofta komma bakslag samtidigt som många utmattade flyttfåglar anländer.

11. Köp en en bra kikare, då blir det roligare att se på fåglarna vid matningen.

Källa: www.fågelliv.se