Nyheter

2014-10-09

Till Öland med Närkes Ornitologiska Förening den 9 – 12 oktober

Ölands södra udde! Foto: Marianne Johansson
Den här helgen åker nio stycken deltagare på den traditionella höstresan till Öland. 
Det är Anders Eriksson från Askersund, Björn Ander, Östansjö, Ingvar Lidén, Karlskoga, Rune Eriksson, Bärsta St. Mellösa och Gunilla Lagesson, Gunilla Persson, Ingvar Gustavsson, Åke Lorin, Marianne Johansson alla Örebro.

Den här gången blir en minibuss med sex resenärer och en personbil med tre resenärer. Resan startar från Örebro torsdag morgon klockan 07.00 för de som åker personbil med Gunilla L. och för Ingvar L. som kör minibussen startar resan redan klockan 05.45 från Karlskoga.

Och som vanligt blir det en första morgonfika i Kisa på Café Colombia med Emigrant-museum där vi ska försöka sammanstråla. Lunch i Kalmar innan överfarten för att börja skådningen i Beijershamn.

Det är inte fullt så traditionsenligt att tjejligan övernattar på Södra Brukets vandrarhem i Degerhamn och de andra i Grönhögens stugor. Det får göras en utvärdering efter övernattningarna för att se om det kan vara något för NOF att bo på Södra Bruket.

Väderprognosen från YR.no, Meteorologiska institutet i Norge, för perioden är inte den bästa ur skådarsynpunkt. På torsdag blir det svag vind till lätt bris från syd/sydväst, med regn framåt kvällen. På fredag kan solen titta fram men fortfarande svag vind från fel håll. Lördagen får strålande sol och söndagen blir halvklar med ”flau” vind . Temperaturen kommer att ligga runt 10-16 grader hela perioden.

Fågelförväntningar: Labbar, brednäbbad simsnäppa, stäpphökar, vittrut, härfågel och många andra arter och rariteter som har setts den sista veckan.

Fågellokaler som bara måste besökas: Beijershamn, Eckelsudde, Hulterstads fyr, Sebybadet, Gräsgårdshamn, Ottenby med Kungsgården, södra lunden och södra udden. Många lokaler/platser blir det!

Club 300 har 30-årsjubileum vecka 41 så det kanske kan bli något för oss! Det kan bli både föredrag och pubafton på Ås vandrarhem om vi orkar och har lust!

Allt det roliga och intressanta har ett slut så på söndag kväll är vi hemma igen. Mycket trötta av tidiga mornar och sena kvällar men många trevliga minnen!

/Marianne

Café Colombia med Emigrant-museum i Kisa 2013. Foto: Marianne Johansson