Nyheter

2014-09-02

Tredje septemberfyndet av smalnäbbad simsnäppa i Närke

Under måndag eftermiddag landade en smalnäbbad simsnäppa i Oset, det var det tredje fyndet av arten i september i Närke. Fågeln var kvar också kvar under tisdagen. Foto: Birgitta Dawidsson & Håkan Svensson

Under måndag eftermiddag upptäcktes en smalnäbbad simsnäppa i Oset.

Den simmade först omkring i Rosenbergspölen, sedan flyttade fågeln över till Ormestaängarna.

Det här var det tredje fyndet i september i Närke av smalnäbbad simsnäppa.

 

Vid 16-tiden fick Stickan Hallmark ett telefonsamtal från kompisen Torbjörn Hedlund. Han stod och tittade på en smalnäbbad simsnäppa i Oset.

Stickan kastade sig in i bilen och ar snabbt på plats. Artbestämningen klarades av raskt, och Stickan, som saknar larm, ringde till Johan Åhlén som larmade ut den både på Bird Alarm och på det lokala nätverket Line Band.

- Som jag förstod det var den en skådare från Västmanland som upptäckte fågeln under eftermiddagen, men det var först när jag kom på plats som den larmades ut, berättar Stickan Hallemark.

Den smalnäbbade simsnäppan i Oset är det tredje fyndet i landskapet i år, den 6 juni observerades den i Kvismaren en kort stund och så har den noterats ut i Hjälmaren vid ett tillfälle i sommar. Fyndet i Oset var blott det tredje septemberfyndet i Närke. Första gången den sågs i september var 1955 i Oset, den 6-7 september. Nästa septemberfynd var 1988 i Kvismaren, 23-24 september och det tredje fyndet var också i Kvismaren 4-6 september.

Senast en smalnäbbad simsnäppa sågs i Oset var år 2007.

- Kul och bra observation observation på en snygg fågel, och det innebar mitt 228:e årskryss i Närke. Jag hoppas kunna slå personligt rekord i år, det förra ligger på 231 arter på ett år i Närke, säger Stickan Hallemark.

 

Av KH