Nyheter

2014-04-27

Underbar morgon med massor av sjöfåglar vid Klåvudden

Oscar Axelsson tittar ut över Vätterns vatten. Oscar var en av de 14 deltagare på NOF:s exkursion som fick en underbar morgon med mycket bra skådning.

Sträckande ejder, bergand, gravand, småspov och dvärgmås. Lägg därtill svärta, sjöorre, storlom, stjärand, skedand, fisktärna och storspov.

Det blev helt enkelt en mycket bra morgon för de 14 som hängt med på NOF:s exkursion till Klåvudden.

- Så här bra väder och dessutom så mycket fågel, det är ovanligt, sa Nils-Erik Ström som är veteran vid Klåvudden.

 

Samling Västhaga klockan 03.00 för de som skulle med exkursionen till Klåvudden som  Närkes Ornitologiska Förening arrangerar.

- Alldeles för tidigt, muttrade Marianne Johansson som var en av deltagarna.

Men när hon och de 13 andra deltagarna var på plats vid Vätterns norra spets var det en alldeles underbar morgon. Flera plusgrader, vindstilla och alldeles klart väder, så klart att Omberg syntes i horisonten.

- Sådana här mornar är det inte många av här, berättade Nils Eriks Ström som skådat från Klåvudden under många år.

Så fort det blev skådarvänligt ljus dök den första önskade arten upp. En ejderhanne flög så tätt förbi klipporna att det inte ens behövdes en handkikare.

- Härligt, en nytt Närkekryss, konstaterade en glad Per Karlsson Linderum.

Med ljuset kunde exkursionsdeltagarna också konstatera att det låg en rad av sjöfåglar ute och rastade. Snart började de flyga omkring, och bland dessa fanns bergand, stjärtand, skedand och kricka. Och så dök ett par gravänder upp. 

Vid sidan av de många sjöfåglarna som flög runt och landade vid Stora Röcknen, fanns också en hel del vadarsträck att titta på. Först kom en flock med storspov, i den fanns också två småspov.

- Underbart, ett livskryss, sa Oscar Axelsson.

Fåglarna fortsatte att komma förbi hela morgonen och det blev en hel del att pricka av för exkursionsledaren Tord Larsson.

På hemväg stannade vi till mellan Klåvudden och Harge dammar. Per Karlsson Linderum hade sett något som kanske inte borde finnas så här tidigt på året.

Mycket riktigt, en törnskata visade upp sig snyggt på en stolpe. Och vips så satt det en buskskvätta på samma plats. Det blev många nya årskryss för deltagarna på exkursionen, som avslutade med att bocka av både hussvala och ladusvala vid Harge dammar.

- En mycket bra skådardag, sammanfattade Bengt Jalsborn.

 

Av KH 

 

 

En fika smakar väldigt bra på Klåvudden. Tord Sundström passar på att äta en andra omgång vid sidan av allt fågelskådande. I bakgrunden syns Nils-Erik Ström och Staffan Amzoll.