Nyheter

2014-05-11

Unik orientseglare upptäcktes i Kvismaren

Under lördagen siktades den här orientseglaren i Kvismaren, det femte fyndet i Sverige. Upptäckare var Johan Åhlén. Eftersom seglaren var kvar under flera timmar hann många skådare se fågeln, bland annat Per Wedholm som tagit den här bilden.

Under lördagen upptäckte Johan Åhlén en orientseglare i Kvismaren. Det är femte fyndet i Sverige på arten och det är också andra fyndet i Kvismaren.

-  Kul, förra året kom jag två minuter för sent och jag har bara sett orientseglera på bild tidigare, berättar Johan Åhlén.

 

För ett år sedan, den 15 maj, upptäckte Jan Hägg och Toni Berglund en orientseglare i Kvismaren. Den gången var det bara ett tiotal skådare som hann se den rara fågeln. En av de som kom för sent var Johan Åhlén, han kom två minuter efter det att seglaren hade dragit iväg.

Under lördagen var Johan ute i Kvismaren och spanade efter tornseglare för att få arten som årskryss. En annan skådare, Joakim Johansson, dök upp och sa att det var läge att titta igenom alla tornseglare för att om möjligt hitta någon med avvikande utseende.

Efter en liten stund hade Johan Åhlén en seglare med vit övergump i sin tubkikare.

-  Jag sa till Joakim att jag tror att jag har en orientseglare i kikaren, men han sa bara ”lägg av”, berättar Johan.

- Då skärpte jag rösten och sa att det var sant. Trots att jag följde den i tubkikaren och berättade utförligt var den flög tog det ändå en kvart för Joakim att hitta orientseglaren. Först då vågade jag larma fågeln medan Joakim höll koll.

Enligt databasen Svalan finns bara fyra tidigare fynd av orientseglare i Sverige. Det är 2007 i Sölvesborg, Blekinge, år 2005 på Hoburgen, Gotland och år 1999 på Getterön i Halland. Dessutom fyndet förra året i Kvismaren.

Den här gången var fågeln synligt från och till under hela dagen fram till klockan åtta på kvällen. Det innebar att väldigt många skådare fick chans att se orientseglaren.

-  Den vita övergumpen är karaktäristisk, och så ser man att den har längre och smalare vingar. Man får känslan av att den är större än en tornseglare trots att själva kroppen är mindre, berättar Johan.

Det känns ju helt osannolikt att den ska dyka upp två år i rad i Kvismaren. Men det är härligt att få se en fågel i verkligheten som man bara sett på bild tidigare.

Även under söndagen har det varit observationer på orientseglaren i Kvismaren.

 

Av KH