Nyheter

2014-01-19

Vintern mötte ungdomsgruppen vid reningsdammarna i Kumla

Gänget spanar efter smådoppingar med Rolf Hagström som guide. Foto: Rolf Hagström

 

Årets första exkursion med Ungdomsgruppen ägde rum i helgen och gick till Reningsdammarna i Kumla. Reningsdammarna är ett av få ställen i helgen där det finns öppet vatten när det blir riktigt kallt.

Filippa Landström, Karin Bro Nygårds, Hugo Nicander och Oscar Axelsson(med några föräldrar)fick en guidning i området av Rolf Hagström. Termometern visade minus sju grader och det blåste rejält. När vi kom till Kumla snöade det också kraftigt. Inte det lämpligaste väder att skåda fågel i.

Vid reningsdammarna i Kumla fanns det flera hundra gräsänder och cirka tio sothönor. Oscar tyckte sig se en misstänkt smådopping, men var inte säker. Den flög ner i vegetationen och gjorde sig osynlig.
 
Alla frös och vi bestämde oss för att åka vidare till Karlslund för att försöka se den smalnäbbade nötkråkan som hade observerats där. På vägen dit slutade det snöa, vinden mojnade och vädret blev riktigt behagligt. Vi fikade vid ån och letade efter strömstare, utan resultat, men vi såg däremot en flock grön- och gråsiskor. Någon smalnäbbad nötkråka blev det inte, men det var i alla fall en fin förmiddag.

Nästa gång beger vi oss ner till Kvismaren för att spana in havsörnar och kanske en kungsörn. Det blir den 8 februari. Häng gärna med oss då!

 

Filippa Landström, Karin Bro Nygårds, Hugo Nicander och Oscar Axelsson

 

Det var kallt så det blev språngmarsch därifrån. Foto: Rolf Hagström