Nyheter

2015-08-25

Än har du chans att rösta på vår nationalfågel!

Koltrasten vår nuvarande nationalfågel! Den finns med bland kandidaterna så du kan fortfarande rösta på den! Bild: Rolf Hagström
Ta chansen att påverka vilken nationalfågel Sverige ska ha! Fram till den 31 augusti går det att rösta på vilken fågel du tycker det ska vara.
 
SOF skriver ”Redan har drygt 21 300 personer röstat i finalomgången, men vi hoppas naturligtvis att många fler ska lägga sin röst på någon av de tio finalfåglarna. Räknar vi in alla som röstat i någon av de fyra omgångarna, är vi på väg mot 50 000 deltagare. Det är tio gånger så många som när den förra omröstningen om en nationalfågel genomfördes för drygt 50 år sedan, 1962.”

Omröstningen började med 40 olika fågelarter. I de tre första omgångarna har 30 fåglar ”slagits” ut och nu återstår 10 arter och finalomgången består av följande 10 fåglar:

Havsörn,  Haliaeetus albicilla  - Var nästan helt bortraderad från landet i början av 1970-talet efter giftskandaler och tidigare förföljelse. Enda rovfågeln i finalen.
Skata, Pica pica  - En trädgårdsfågel som roar många med sina ständiga upptåg. En mästare på att reta katter men också ett gissel för småfåglar.
Korp, Corvus corax - Har kommit tillbaka med stormsteg efter århundraden av förföljelse.
Blåmes, Cyanistes caeruleus - En favorit i trädgården klädd i svenska flaggans färger. Har en charmig och pigg uppsyn när den hoppar omkring i träden efter något ätbart.
Talgoxe, Parus major - Fågelmatningens okrönte konung som den allra vanligaste besökaren på landets alla fågelmatningar.
Koltrast, Turdus merula – Vår nuvarande nationalfågel. Sjunger mycket vackert under vår- och sommarkvällar.
Rödhake, Erithacus rubecula - Ses hos oss året runt, ofta i våra trädgårdar.
Sädesärla, Motacilla alba - En fågel som berättar om vårens ankomst. I slutet av mars och i början av april kommer den tillbaka.
Bofink, Fringilla coelebs - Aspirerar på titeln landets vanligaste fågel efter med lövsångaren. Merparten flyttar söderut, men några ses alltid vid fågelborden i södra Sverige.
Domherre, Pyrrhula pyrrhula – Vår julkortsfågel. Bildskön och en verklig stämningshöjare under den kalla årstiden. Under sommaren bebor den våra skogar med diskreta vanor.

 
/Marianne 
Talgoxe - en av kandidaterna till ny nationalfågel. Bild: Torbjörn Arvidson