Nyheter

2015-07-27

Ännu är det inte för sent!

Det finns fortfarande chans att se lommar med ungar och många andra sena häckfåglar. Ut gör en insats denna sista säsong på Atlasinventeringen, och fortsätt rapportera med häckningskriterier, uppmanar Ronnie Lindqvist från Atlasinventeringsgruppen.

Ronnie Lindqvist från Atlasgruppen kommer här med en liten uppmaning om att det ännu inte är för sent att hitta fåglar som häckar sent i Närke.

Han gör det med tanke på att Atlasinventeringen är inne på sitt sista år och att det går att göra en insats för att få till ett bra resultat.

Så här skriver han: 

 

"Ännu en atlassäsong lider mot sitt slut men det finns fortfarande värdefull information att hämta.

Så här mot slutet av sommaren kan man kanske tro att de flesta fåglar häckat färdigt men idag, den 25 juli, när det här skrivs, kryllar det av nyss utflugna fågelungar i våra marker.

Piplärkor, kungsfåglar, sångare, rödhakar och trastar matar sina ungar som lite tafatt försöker lära sig flyga nu när de lämnat boet. Det kan vara lite svårt att artbestämma ungfåglar men ett bra trick är att vänta. Förr eller senare kommer den vuxna föräldrafågeln med mat eller bara för att visa allmän oro och då är artbestämningen i regel klar.

 

Sena häckare har vi pratat mycket om i de här breven och på atlasträffarna. Igår simmade en vigghona omkring på Almbyängen i Oset med tre nyss kläckta dunungar, och häromdagen flög en bivråk målmedvetet över huvudet på mig, tungt lastad med bikakor till sina ungar som snart ska lämna landet för att återkomma om ett par år. Storlommarna ligger fortfarande kvar i boet i de sjöar jag hållit koll på under sommaren. Så atlasinventeringen fortsätter även i augusti.

 

Här kommer lite atlastips inför kommande dagar.

 

Bivråkarnas ungar brukar flyga ut i slutet av juli – början av augusti. De är ganska högjludda då så håll öron och ögon öppna.

 

Skogshönsens ungar är så stora nu att föräldrafåglarna tar med dem ut på grusvägarna för att äta grus.  Tidiga morgnar i sakta mak med bilen längs lämpliga vägar kan resultera i både orre och järpe, men framförallt tjäder.

 

Lommarnas ungar simmar snart ut på öppet vatten där de ligger som stora bruna, ludna cigarrer. Visserligen har lommarna haft en mycket besvärlig sommar med allt regn men kolla av sjöarna där lommarna ropade på försommaren, så kanske vi kan få in någon ny säker häckplats.

 

Nattskärra kan man höra långt fram på sommaren. Än är det inte för sent att hitta nya revir.

 

Lycka till med finalen på sommarens atlasinventering."

 

Ronnie