Nyheter

2015-12-01

Är det här den första kaspiska truten i Närke?

Är detta den första kaspiska truten i Närke? Den är fotograferad av Håkan Svensson & Birgitta Dawidsson vid Ekeby i lördags. Bilden har lagts ut på nya Artportalen och fått stor spridning, bland annat några som anser att det mycket väl kan vara en 2K fågel kaspisk trut.

Var det en kaspisk trut som Håkan Svensson och Birgitta Dawidsson fotograferade vid Ekeby i lördags?

Bilden som de la ut på nya Artportalen har i vart fall rönt stort intresse och de har också fått kommenterar att det mycket väl kan vara så. I så fall är det den första i Närke någonsin.

- Svårt att avgöra, och vi får säkert ta hjälp av trutexperter från andra delar av landet, säger Ove Pettersson från Regionala rapportkommittén. 

 

I lördags var Birgitta Dawidsson och Håkan Svensson ute och spanade efter fåglar. På riksväg 51 vid Ekeby såg de ett gäng trutar stå på en åker intill vägen.

De stannade till men kunde inte gå ur bilen - då hade hela flocken lyft. I stället blev det lite spaning med handkikarna från nedvevad ruta. Det blev också en serie bilder, det kunde ju finnas någon raritet bland trutarna.

- När vi kom hem och tittade på bilderna reagerade vi direkt på en av trutarna, berättar Håkan Svensson.

- Vi så en med lite ljusare huvud, rakare näbb och att det liksom står och kisar lite. Kunde det vara en kaspisk trut?

Håkan och Birgitta kände sig naturligtvis ändå osäkra. Det skulle i så fall vara den första i Närke någonsin.

- Vi la ut bilden på nya Artportalen och la till ett frågetecken. Ganska snart var det många visningar och det kom många kommentarer och att det visst kunde handla om en kaspisk trut - och i så fall en 2K-fågel, förklarar Håkan.

 

Hittills har bilden visats närmare 1.000 gånger och den har uppenbarligen varit intressant för många.

- Det är klart att det vore jätteroligt om det verkligen var en kaspisk trut. Vi var ute hela söndagen och letade efter truten, men kunde inte återfinna den, berättar Håkan.

 

Ove Pettersson, som sitter med i Regionala rapportkommittén, har också tittat på bilden.

- Jag har sett kaspiska trutar på Öland, och i det här fallet får jag ingen klockren känsla av att det är en sådan. Men det är ju svårt att vara trutexpert i Närke och vi får säkert ta hjälp i det här fallet, säger han.

- En bild är ju ett väldigt bra dokument när man ska artbestämma en fågel. Samtidigt är det ett fryst ögonblick och man ser kanske inte hur fågeln rör sig och andra viktiga karaktärsdrag.

Å andra sidan skulle det inte alls förvåna Ove om Närke får sin första kaspiska trut.

- Det är många trutflockar som drar runt - och varför skulle det inte kunna vara en sådan i flockarna, säger han.

Ove var för övrigt den som upptäckte den svarthuvade truten i Oset den 4 januari 2013, en fågel som bara setts vid ett tillfälle tidigare i Sverige och som lockade skådare från hela Sverige.

 

Av KH