Nyheter

2015-02-15

Är matningen vid fågelborden ett hot mot domherren?

Är parasiten gulknopp även ett hot mot domherren. Det finns en del som tyder på det även om arten behåller sin plats bland fåglarna i räkningen som sker i samband med Vinterfåglar inpå Knuten. Foto: Stefan Oscarsson

Under de senaste åren har det kommit flera rapporter att antalet grönfinkar minskar på grund av parasiten gulknopp.

Det är en parasit som sprids bland annat vid fågelmatningarna.

Frågan är nu också om domherren hotas av samma parasit?

 

 

Tommy Hammarström, fristående kolumnist på tidningen Expressen, oroas i en krönika över att han inte längre ser några domherrar vid fågelborden. Han funderar om domherren drabbats av samma parasit som grönfinken, nämligen gulknoppen. Så här skriver han:

"Gulknopp är ingen förödande farsot, men ett växande hot. För två år sedan kom rapporter om ett nytt utbrott av sjukdomen bland grönfinkar men även grönsiskor och domherrar. Och förra årets mycket milda vinter har antagligen förvärrat läget.

Parasiten sprids nämligen vid fågelborden: i kökkenmöddingen under fröautomaten frodas Trichomonas, särskilt i milt väder, och det är just där grönfinkar och domherrar helst sitter.

Det bästa sättet att minska smittan är att tillfälligt sluta utfodra fåglarna, råder Statens veterinärmedicinska anstalt." 

Läs hela hans krönika här. 

 

Anders Wirdheim, som är engagerad i Sveriges Ornitologiska Förening, skriver i sin blogg att orsakerna till gulknoppen, som kanske även drabbar gulsparvar, kanske finns i jordbrukets förändrade vanor.

Läs hans blogg om gulknoppen här. 

 

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, konstaterar att parasiten gulknopp finns på plats i Sverige och drabbar främst grönfink. Under 2009 fick SVA in rapporter om 1.500 döda grönfinkar från 170 olika platser.

Läs rapporten från SVA här.