Nyheter

2015-01-12

Benny visar bilder från fågelrika Thailand

Benny Fredriksson har gjort många resor till Thailand. På torsdag i Vasakyrkan berättar han i ord och bild om det fågelrika landet i Sydostasien.

På torsdag visar Benny Fredriksson fågelbilder från Thailand, ett land som har besökt många gånger genom åren.
- Det finns fantastiskt många fina fågellokaler i Thailand och väldigt många exotiska arter, bland annat kan man se skedsnäppa där, och det är ju en riktig höjdare för många fågelskådare. berättar Benny.
Bildföredraget sker i Vasakyrkan, Örebro, klockan 19. Det är fri entré.

 

För många är namnet Benny Fredriksson kopplat till den stora vintermatningen i Flyhagen på vägen upp till Ånnaboda och Kilsbergen. Åtskilliga har varit på plats för att titta på den skygga gråspetten eller de svårfångade nötkråkorna.
Men Bennys fågelintresse började tidigt, redan i nioårsåldern var han fast i fågelskådningen. Det blev många timmar bakom kikaren med fåglarna. Sommaren 1969 blev han stationschef vid Ottenby på Öland och året därpå stationschef i Falsterbo.

 

I mitten av 1970-talet, när Vietnamkriget var slut dök det upp en chans för Benny att åka och jobba med det stora svenska biståndsprojektet Bai Bang. Det handlade om att bygga upp ett helt nytt pappersbruk på plats. Mellan åren 1975 och 1983 jobbade Benny Fredriksson i Vietnam men olika biståndsprojekt kopplat till pappersbruksbygget Bai Bang. Han jobbade som skogslärare, vägplanerare, vägchef och chef för avverkning och transport. Det innebar att han ständigt var ute i naturen och på nytt tog intresset för fåglarna fart.

- Här fanns det helt nya fågelfamiljer och exotiska grupper, berättar han.

 

I slutet av 1990-talet började Benny Fredriksson på nytt åka till Sydostasien. Det blev i stort sett resor varje år. Många gånger var det för att hälsa på vänner som han skaffat sig, men mest handlade det om att på egen hand hitta nya exotiska fåglar.

 

På torsdag kommer Benny att visa ett urval av sin bilder från Sydostasien. Han har valt att fokusera på fåglarna och fågellokalerna i Thailand.
- Det finns drygt 1.000 olika arter och många exotiska fåglar i Thailand Jag ska visa bilder några av alla dessa fantastiska fåglar man kan uppleva här på egen hand, säger han.

Bennys bildvisning sker i Vasakyrkan, Vasagatan 6-8, Örebro. Den börjar klockan 19, det är fri entré och alla är hjärtligt välkomna.

 

Av KH 

Skedsnäppa, en fågelart som nästan försvunnit från jordklotet kan man återfinna i Thailand. Om den och många andra fågelarter ska Benny Fredriksson berätta på torsdag.