Nyheter

2015-06-05

Claes nöjd med sin andra plats i ekoskådningen i Närke

Claes Nordell på en av många blöta och kalla cykelturer under maj. Men det har gett resultat i ekoskådningstävlingen. Claes ligger tvåa med 161 arter. Foto: Bengt Jalsborn

Ekoskådningen i Närke lockar fortfarande nya deltagare. Jonas Engzell, som har sina rötter i Kumla, har hakat på tävlingen.

Bengt Jalsborn har tagit ett klart grepp och leder med 181 arter men det är många som trycker på bakifrån.

En av dessa är Claes Nordell som ligger tvåa med 161 arter. Här följer en intervju med honom.

 

Är du nöjd med ditt resultat hittills?

- Jag är nöjd med mina 161 arter hittills då jag fortfarande saknar många enkla arter. Jag har inte varit i bergen och barrskog än och saknar därför många arter där tex. talltita korsnäbbar hönsfåglar och så vidare. Har även kvar turkduva och duvhök, småfläckig sumphöna och. vassångare så det finns en hel del att plocka in. Jag flyttar dock ut på landet (Lillkyrka) under sommaren och kommer därför få det svårare att nå våra fina stadsnära fågellokaler under juni och juli. En och annan cykeltur in till stan kommer det ändå att bli under sommaren.

Hur mycket har du cyklat och skådat i år?

- Jag har trampat en hel del under våren men har ingen koll på hur många mil det är hittills. Har under maj månad ett snitt på ungefär 10-14 mil per vecka. Tror att jag ligger mellan 60-80 mil nu.

Har du någon särskild strategi?

- Strategin jag har är väl att försöka vara med på allt nytt hela tiden och inte släppa några luckor i artlistan.  Jag har under maj månad försökt att cykelskåda en eller två timmar före jobbet varje morgon.  De flesta arter man missar under våren går att täppa till under sensommar och höst men arter som rödhalsad gås, ängshök  och sommargylling har fått mig att ta separata turer ut till Kvismaren, en lokal som jag nu cyklat till sex gånger i år.

Vilka arter är du mest nöjd med?

- Den rödhalsade gåsen är så klart en art som jag är särskilt nöjd med, särskilt som jag cyklade ut den söndagen som det var jordstorm i Kvismardalen och lyckades se den! Det värst cykelväder jag varit ute i!!! Även gyllingen var extra kul och såklart de fåglar man hittar själv såsom ringtrast och nu senast flodsångare är kul att bokföra till ekolistan.

Vad har du för mål i år med cyklandet?

- Målet jag satte upp när vi startade var 200 arter men det verkar tufft att nå men fortfarande möjligt. Ett annat syfte/mål är såklart att hålla konditionen uppe och Leif Rydell och Matts Deubler bakom mig när det kommer till artlistan.

Du, Leif Rydell och Matts Deubler har en egen tävling i tävlingen – vad går den ut på?

- Våra regler är enkla, endast rena ekokryss räknas vi får inte nyttja lokaltrafik och dyl. i vår interna tävling. Bara gå cykla springa och man måste starta från hemmet för att eventuellt. nya arter ska räknas. 

Vem vinner av er tre? 

- Det är svårt att sia om. Leif mörkar en del med sin artlista och Matts ligger långt efter då han varit utomlands under våren men han kan säkert jobba ikapp. Självklart tror jag på seger i den interna fighten men att nå totalvinst och komma före Bengt Jarlsborn ser jag som uteslutet, han är för långt före eller??

Något annat du vill tillägga?

- Kul att vara med i ekoskådningen och kul att så många är med och cyklar.  Det har gett mig, Matts  och Leif en nykick i det lokala skådandet!

 

Här är resultatet den 31 maj:

1. Bengt Jalsborn 181 arter 

2. Claes Nordell 161

3. Leif Rydell 159

4. Lennart Erikssson 154

5. Bo Ståhl 151

6. Staffan Gustavsson 142 

7. Matts Deubler 136

8. Åsa Bengtsson 122

9. Gun Isacsson 113

10. Sandra Tengelin 111

10. Ronnie Lindqvist 111

12. Bitte Korslid 105

13. Jonas Engzell 104

14. Kent Halttunen 83

15. Rune Eriksson 70

16. Tord Larsson 42