Nyheter

2015-08-30

Dagens höjdpunkt i Oset blev en rödspov!

Vid ungdomshyllan för spaning över maderna mot Hjälmaren med stora delar av gänget! Det är ryggen på Lars Johansson och Anna Törnblom, Kerstin Signal, Gun Isacson, Görel Eriksson med Molly, Berit Kock, okänd, Anita Ahlberg och Gunnar Eriksson. Foto: Marianne Johansson

Eller var det kanske två? Den första såg vi på Ormestaängarna och den andra på Lillängen så det kunde vara samma!?

 

Närkes Ornitologiska Förenings höstexkursioner fortsätter och idag söndag 30 augusti var Oset på programmet. Samling skedde vid parkeringen vid Reningsverket klockan 09.00 och det var femton personer, åtta tjejer och sju killar, som var intresserade att följa med Lars Johansson med Algot på fågelskådning. Vädret var skapligt med lätt molnighet och svagare vindar från väster. Promenaden startade över tippen ner till Ungdomshyllan där vi kollade av maderna mot Caféhörnan och ut mot fågeltornet men det var rätt så tomt bara några grågäss som kom inflygande.

 

Det börjar dra ihop sig för fåglarna med höstflytt till varmare trakter så det var inte mycket till fågelsång på tippen och inga måsar som skrek över maderna längre.

 

Vi fortsatte vägen mot Gubbhyllan och två gråhägrar flög över oss. Det var inte mycket vatten på Ormestamaderna så vi såg en del vadare där bland annat större - och mindre strandpipare, småsnäppa, gluttsnäppor och brushanar. En rödspov gick här som blev årets förstaobs för några av deltagarna. Kärrsnäppor gick i Rosenbergsgölen alldeles orädda vid kanten så de gjorde sig som fotoobjekt för Jan Andersson och Gunnar Eriksson.

 

Kafferasten tog vi vid Erik Rosenbergsstugan men solen orkade inte riktigt över träden så stugan var till stora delar i skuggan. Det smakade mycket bra där med den vidunderliga utsikten över maderna med stans siluett. Ja vackert är det! Halva gänget tackade för sig och vände hemåt efter kaffet och vi andra tappra fortsatte mot Lillängen. Lars informerade om de kommande byggplanerna med hus och grönområden utanför naturreservatet och trodde inte att det skulle störa allt för mycket för de inflygande fåglarna.

 

Vid Lillängen stod en rödspov vid vattenlinjen, kan man ha sån tur att det är två samma dag?

Här var det knipor, krickor, skedänder, sothönor och flera änder. En skrattmås fanns kvar där på Lillängen annars såg bara en gråtrut på de stora elstolparna. Några ”rovisar” fick vi också se; brun kärrhök, ormvråk, duvhök, tornfalk och en kvarvarande fiskgjuse låg över Hjälmaren

 

Sammanlagt blev det trettionio arter, en bra dag vid Oset näst sista dagen i augusti.

 

Och som vanligt guidade Lars oss på det allra bästa sätt! Tack Lars!

 

Nu fortsätter höstens guidningar med Boglundsängen nästa söndag 6 september klockan 09.00  samling vid p-platsen på slutet av Neongatan med Bengt Jalsborn som ledare.

/ Marianne