Nyheter

2015-12-16

Dags att planera och anmäla sig till Artrace i Närke 2016

Lördagen den 2 januari är det dags för Artracet  2016 i Närke.

Det handlar om att under trivsamma former kryssa så många arter som möjligt under en och samma dag.

Redan nu har flera lag anmält sig. Samla ihop ett lag du också och tävla i denna ädla kamp.

 

Hela hösten har varit förhållandevis varm med undantag för en del riktigt kalla dygn. De närmaste dagarna sveper det in nya för årstiden varma vindar och det innebär plusgrader så långt prognoserna sträcker sig. Vi får se vad det innebär för fåglarna, men det borde innebära att en del svanar, gäss och änder stannar kvar till början av nästa år.

 

Oavsett vädret kommer Artrace 2016 i Närke att gå av stapleln lördagen den 2 januari. Som vanligt handlar det om att slå sig ihop med några skådarkompisar och under trivsamma former försöka kryssa så många fåglar om möjligt under en och samma dag. Det brukar bli en trevlig start på det nya skådaråret.

 

Redan nu har flera lag anmält sig. Och det ryktas att det blir minst två lag i ekoklassen - alltså den tävling i tävlingen där man bara får använda miljövänliga fortskaffningsmedel.


Förra året ställde hela 15 lag upp i tävlingen vilket var nytt rekord i antalet tävlande lag.  Då vann Fyrtornet och Släpvagnarna (Håkan Peersson, Andreas Sandberg, Anders Carlberg och Peter Gustafson). Ska dom vinna i år igen? 

 

Passa på att anmäla dig du också. Har du inget lag, hör av dig till tävlingsledaren Håkan Persson som kan han hjälpa till att lotsa in dig i något befintligt lag.

Anmäl dig till Håkan Persson med ett sms till 076-551 56 81.

 

För den som glömt reglerna kommer de här:

  • Tävlingen går ut på att observera så många fågelarter som möjligt
  • Det är Club300:as kryssregel nr 3 (Landskapslistan) som gäller
  • Tävlingen sker lagvis och ett lag består av minst två medlemmar
  • Alla lagmedlemmar (utom ev. aspirant) måste observera arten
  • Alla i laget samt den observerade fågeln måste befinna sig innanför Närkes gränser, för att en art ska få räknas
  • Ljudupptagningar i mobiltelefoner eller annan elektrisk utrustning får ej användas (däremot går järppipor och "manuella" visslingar bra)
  • Vid försenad ankomst till målgång dras en art av för varje påbörjad femminutersperiod

Glöm inte bort att notera hur många km ert lag kör, för vid lika antal sorteras de med minst antal km först. Tävlingen börjar alltså kl 00.00 på valfri plats och kl 16.00 är det målgång på Gröna Grodan i Örebro där vi samlas för diskussioner, erfarenhetsutbyte, artgenomgång och vinstkorning.