Nyheter

2015-11-22

En gnistrande förvinter dag ... och dessutom kunskaper om fåglarna i jordbrukslandskapet

Vi fick ett stort och varmt välkomnande av Lars Johansson! Bild: Jonas Blücher
Odlingslandskapets fåglar heter promenaden vi ska göra idag! 

Det var omkring 8 minusgrader och en alldeles klar och gnistrande morgon när vi samlades vid Norrbyås kyrka kl 09.00. Åtta personer varav fyra tjejer tordes sig ut i kylan. Vår guide Lars Johansson hälsade oss välkomna till Kvismaren och Norrbyås. Och vi måste säga att det var vågat att lägga en promenad så här års. Morgonljuset var perfekt, vindstilla och det gnistrade på snön som kommit. 

Vi skulle titta på förutsättningarna för fågellivet och på den biologiska mångfalden i övrigt. 

Vi gick ned mot Ängfallet. Stannade några gånger för att titta på landskapet. Följde de olika typerna av åkermark och Lars berättade om odlingstyperna, vilka som passade olika fåglar bäst. Hur det varit, hur det är nu och hur illa det kanske kommer att bli. 

Vi följde vägen förbi Lövholmen, stannades även här några gånger och tittade på de olika biotoperna ut mot Åslaholmen. Åslaholmen bjöd på ett fantastiskt väder, så det var bara att sitta ner, njuta av solen som verkligen värmde och inta kaffet och äggmackorna. Fyra havsörnar satt och bligade på oss från ett träd strax vid kanalkanten. Häftigt tyckte vi alla!

Promenaden fortsatte mot Sörön men vi vek av mot Torsholmen. En traktor surrade ut på ett av gärdena, plöjning pågick för fullt! Och som vanligt dök det upp vitfågel över ”plöjerna”, två gråtrutar försökte hitta mat.

Lars berättade om hur det var med åkermarken i hans barndom och hur det ändrat sig till nu.
Diken var igenlagda, dikesrenarna hölls rena från sly och stenmurar var borta vilket inte främjade fågellivet. Det ser inte bra ut för småfåglarna som håller till i odlingslandskapet.

Sista gärdet innan vägen upp vid Åsen stannande vi och tittade upp mot byggnaderna vid Sörby Säteri; gamla mejeriet, där finns det drömmar om ett Bed and Breakfast eller kanske övernattningsrum, en liten restaurang och ett fågelspanarställe. Vid f.d. ladugården; ett hästcenter med hästar, en stugby för hästtjejer, ett servicehus för äldre fågelskådare, plötsligt såg vi alla allt i soldiset hur det kunde bli!

Den alldeles perfekta promenaden tog slut omkring kl 12.45 och alla var mycket nöjda och upprymda av de vilda drömmarna för Norrbyås och Kvismaren.

Ett mycket stort tack till Lars (utan Algot) för all lärdom som vi tar med oss!

/Marianne
 
Ps. Jordbruksverket har kommit ut med en skrift om hur man kan gynna fåglarna i jordbrukslandskapet. Läs mer här 
Fikarast på Åslaholmen! Bild: Jan Andersson