Nyheter

2015-03-23

En ugglevecka med många olika ansikten

Gun Isacson deltog i lördagens ugglerace. Här lyssnar hon in den första pärlugglan för kvällen vid Haddeboån. Foto: Ronnie Lindqvist

I helgen avlutade den ugglevecka som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade.

Den avslutade med ett ugglerace där två lag inventerade åtta Atlasrutor i södra Närke och fick höra pärlugglor, sparvugglor, hornuggla och kattugglor.

Totalt arrangerades fem ugglelyssningar under veckan, men flera fina upplevelser.

 

Den ugglelyssnarvecka som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade under förra vecka inleddes i Västernärke under måndagen. Tolv personer åkte till de sydvästra delarna av landskapet, men när mörkret kom tilltog också vinden. Trots det hörde deltagarna flera sparvugglor och kattuggla.

På tisdag bar det iväg med sju deltagare till skogarna runt Svennevad. Även denna kväll grusades förhoppningarna om bland annat sparvugglor. Bara exkursionsledarna Per Karlsson Linderum och Hasse Molin fick höra en pärluggla. Resten fick njuta av ett fantastiskt norrsken under fikastunden.

I onsdags åkte åtta ugglelyssnare till Östernärke och fick höra bland annat hornuggla.

I torsdags var det dags för ugglelyssning i Askersundstrakten.

- Jag åkte till en plats där jag vet att det häckat pärluggla, men vi kammade noll, berättar exkursionsledaren Nils-Erik Ström som hade med sig två deltagare.

För att ta revansch åkte Nils-Erik tillbaka på lördagen, även då var det tyst.

På fredag var det busväder och tjejgruppen ställde in sin ugglelyssning.

På lördagen var det dags för uggleracet. Två lag ställde upp och de körde igenom fyra Atlasrutor var i södra Närke.

- Vi fick höra fyra pärlugglor och fem kattugglor, berättar Ronnie Lindqvist som bildade lag tillsammans med Gun Isacsson.

Det andra laget bestående av Michael Andersson, Kjell Johansson och Ola Erlandsson hade ännu bättre lycka i sina rutor: tre sparvugglor, en hornuggla, två pärlugglor och sju kattugglor. Därmed vann det laget uggleracet.

- Det här var nog till antal ugglor och till antal arter en av de allra bästa ugglelyssningar jag någonsin deltagit, konstaterade Michael Andersson efter lördagens uggleracce.

 

Av KH