Nyheter

2015-09-12

Fin möjlighet att klappa en fågel vid Rävgången

Astrid och Matilda von Sydow tillsammans med Annika var några av de som passade på att komma riktigt nära fåglarna vid Rävgången under lördagen.

Under lördagen genomförde Närkes Ornitologiska Förening Räva-hänget, en möjlighet för hela familjen att komma lite närmare fåglarna.

Astrid och Matilda von Sydow var några av de barn som passade på att komma riktigt nära en fågel. De fick nämligen chansen att klappa en av de fåglar som Leif Sandgren fångat in och ringmärkt.

 

Det var fjärde året som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade en förmiddag vid Rävgången, Rynningeviken i Örebro, då intresserade har möjlighet att stifta närmare bekantskap med alla höstens fåglar.

Under tidiga lördagsmorgonen har ringmärkaren Leif Sandgren satt upp några nät vid Rävgången för att visa hur det går till när man ringmärker fåglar.

- Men, hur fångar du fåglarna, undrade Astrid von Sydow som är fem år.

Då fick hon och lillasyster Matilda följa med ringmärkaren Leif Sandgren till näten. Där fanns en blåmes och två törnsångare.

- Jag tar loss blåmesen först och titta den bits, berättar Leif.

Först stoppas blåmesen ner i påsen, och sedan de två törnsångarna. Sedan traskar sällskapet tillbaka till borden vid Rävgångsstugan där Leif visar hur man mäter och väger fåglarna. Sedan sätter han på en liten ring runt benet.

- Vill ni klappa fågeln, frågar Leif.

Det vill de både småtjejerna och smeker försiktigt fjäderdräkten. Sedan får både Matilda och Astrid möjlighet att hålla i fågeln alldeles på egen hand innan de släpps ut i friheten igen.

Under förmiddagen är det fler barn som kommer och får se hur det går till när man ringmärker fåglar.

Under förmiddagen finns också guider på plats för att visa intresserade vilka fåglar som finns i området. Denna dag kan man räkna i över 50 olika arter.

 - Det här är ett sätt för oss i Närkes Ornitologiska Förening att visa upp delar av vår verksamhet. Kul att det kom så många unga människor denna förmiddag, säger Ronnie Lindqvist som var ansvarig gör arrangemanget.

 

Av KH 

 

Det var många som var intresserade när Leif Sandgren visade hur det går till när man ringmärker fåglar vid Rävgången. Här är det Astrid, Annika och Matilda von Sydow som står närmast. Bakom kikar Gunilla Persson och Ami Sundén.