Nyheter

2015-11-15

Flax med järpe i Svennevadsskogarna

Bild 1: Per Karlsson Linderum och Jonas Blücher visar dagens etapp för Anastasia Valenta och Marianne Palm. Bild 2: Tjäderspelsplatsen. Foto: Marianne Johansson


Samling vid Svennevads kyrka klockan 07:30 idag 15 nov 2015 för att ”jaga” tjäder och strömstare med Per Karlsson Linderum. En glad överraskning – det var 22 personer varav 12 tjejer som var pigga på att få höra och se skogsfåglar i Svennevadsskogarna. Vi startade med en transportsträcka över Haddebo och vidare in i de stora skogarna. Det är svårt att veta var vi var men får lita till vår guide Per. Planerna för förmiddagen är att se skogsfåglar = järpe och tjäder och därtill hackspettar. Och förutom det skulle vi se strömstare vid Skogaholm.

 

Vi startade vid Sveaskogs naturområde som är ett kuperat område av gammelskog med mycket lavar och mossar. En mycket vacker skog. Först skulle vi se järpen som flög upp framför första bilen strax innan vi parkerade. Per äskade fullkomlig tystnad och blåste sen i sin järppipa. Konstigt men jag hörde inget och flera med mig men sen förstod vi att det höga ljudet som vi inte hörde var lätet som skulle locka fram den. Och plötsligt hörs ett flaxande av vingar men ingen järpe. Den lurade oss denna gång.

 

Över stock och sten bar det av, två bergknallar med rephjälp passerades. Inte mycket fågel hördes i skogen. Det var korpar, gråsiskor, nötskrika och några vanliga arter till. Första kaffet smakade bra och nu närmade vi oss tjäderspelplatsen. Då berättade Per att han aldrig varit här när det är tjäderspel men han garanterade att det var en perfekt plats för spel. Han och Jonas B gjorde en skenmanöver för att skrämma upp eventuell tjäder och lyckades med det. Det var några av deltagarna som hann se den bortflygande tjädern. Tillbaka till bilarna och de första hann se en vinge av ”vår” järpe, så det var ett riktigt flax!

 

Nu fortsatte vi till Skogaholm där det skulle finnas en strömstare men det hade varit skogsavverkning så platsen var inte sig lik. Vi stannade karavanen ett par gånger och Per gjorde en s.k. Japanare*. Ingen strömstare!

Vi stannade vid platsen för Skogaholms herrgård, där det bara finns ett annex kvar och fikade och njöt av den fina platsen. Här hördes och sågs både domherrar, stjärtmesar och trädkrypare.

 

Men nu skulle vi se strömstare vid Lagmansbacka vid vårt sista stopp. Den gäckade oss där också! Någon sa att vi fick kolla på Pers film istället som finns på youtube Strömstare - LagmansbackaSå det får vi göra.

 

Det blev en mycket trevlig exkursion som avslutades ca 12:40 vid kyrkan i Svennevad. Ett stort tack till Per för den fina turen.

 

 

*Japanare är att snabbt ta en bild på objektet och lika snabbt fortsätta!

 

/Marianne

Samling för promenad till platsen för Skogaholms herrgård (den som flyttades till Skansen 1930). Foto: Marianne Johansson