Nyheter

2015-04-12

Fullt med aktiviteter för fågelskådare trots den kraftiga västvinden

– Var det en kungsfågel vi hörde? Emma Davidsson (längst till vänster) och Sandra Sallander lyssnar koncentrerat i den kraftiga västanvinden, medan Marianne Johansson och Gunilla Lagesson (längst fram) letar efter fågelns läte i mobiltelefonen. Foto: Arne Lundh

På söndagen var det full fart för fågelskådare med många olika aktiviteter:

vårexkursion till Yxnäset, avslutning på minicirkeln om skogsfåglar i Haddebo och ungdomssatsningen Ute tillsammans som kollade fåglar i Oset.

Men det var också en hel del dramatik på aktiviteterna. Exkursionsdeltagarna höll inte på att ta sig från Yxnäset, ett stort träd hade blåst ner och nere i Haddebo blev det en lång omväg där det också blåst ner ett träd.

 

Tjäder, orre och järpe – det blev ”full pott” för deltagarna i Närkes Ornitologiska Förenings kurs ”Skogens fåglar” när den tredje och avslutande delen av kursen hölls i skogarna väster om Svennevad nyligen.

 

Jättekul, det hör inte till vanligheterna att man får se alla tre skogshönor vid samma tillfälle, konstaterade kursledaren Per Karlsson Linderum nöjt.

 

Vid det sista kurstillfället fick deltagarna prova på att göra en enklare inventering längs en vandringsled i en kulturskyddad skog i närheten av Haddebo. Inte helt oväntat var det Sveriges vanligaste fågel, bofinken, som fick flest revirnoteringar. Men även ovannämnda skogshönor noterades alltså, samt talgoxe, blåmes, tofsmes, talltita, kungsfågel och grönsiska.

 

Även den andra delen i kursen, som hölls en råkall söndag i slutet av mars, hade Per Karlsson Linderum förlagt till markerna kring Skogaholmsvägen. På grund av det bistra vädret blev det ganska magert med kryss den gången.

Och järpen, som var huvudmålet för den dagens exkursion, ville inte visa sig alls trots Pers idoga försök att locka fram den med hjälp av järppipa och telefonapp.

Inte heller ugglorna och hackspettarna vid de vackra omgivningarna kring före detta Skogaholms herrgård var på humör utan lyste med sin frånvaro. En koltrast högt uppe i ett av de jättelika lövträden var den enda synliga observationen som gjordes.

Uppstarten för kursen var en teoridel som hölls i Föreningarnas hus på Slottsgatan i Örebro. Ett tiotal personer deltog i kursen.

 

Till vårexkursionen på söndagen i Yxnäset som Närkes Ornitologiska Förening och Östernärkes Naturvårdsförening arrangerat kom 15 personer. Det blev en blåsig tillställning ute vid Hjälmarens södra kant.

- Inte en chans att få igång brasan, den blåste helt enkelt bort, berättar exkursionsledaren Gunnar Nilsson.

 

Trots den kraftiga vinden var det ändå skapligt med fåglar, man räknade in 49 olika arter: bland annat noterades årets första stenskvätta. En havsörn som jagade en brun kärrhök blev också en speciell upplevelse.

Dramatiken uppstod när deltagarna skulle ta sig hem. Ett träd hade blåst ner och blockerade vägen. Som tur var hade Gunnar Nilsson såg med sig och med gemensamma krafter lyckades deltagarna röja vägen.

 

I en tredje aktivitet var fågelskådningen för ungdomar i Oset. Det är NOF som tillsammans med Naturskyddsföreningen och Örebro botaniska sällskap arragerar ett antal träffar för ungdomar som man kallar "Ute tillsammans".

 

Denna gång var det en långpromenad i Oseti den tuffa västvinden. Det var inte många fåglar som var uppe och flög, och den eventuella fågelsången dränktes av vindsuset. Det blev ändå  några fina upplevelser, bland annat när en vacker blå kärrhök visade upp sig i vinden.