Nyheter

2015-04-26

Händelserik dag på Visingsö för Närkeskådare

Spaning åt många håll på Visingsö för skådarna från Närke. från vänster: Åsa Bengtsson, Gunnar Eriksson, Gunilla Lagesson, Gunilla Persson, Rüdige Kasche, Mårten Gustavsson och Jan Andersson. Foto: Marianne Johansson
Under lördagen åkte ett gäng skådare från Närke till Visingsö som är en av Smålands artrikaste fågellokaler.
Det blev en artrik dag (72 arter på Visingsö) men många fina upplevelser och en hemresa där både vittrut och ringtrast observerades. 
- Det var mer än en bra dag, sa Gunilla Lagesson. 
 
Minibussen avgick redan klockan 04.15 för att hinna med första färjan i Gränna klockan 06.55. Mårten Gustavsson i Viby hade inte rikigt koll på klockan, han fick plockas upp i Vretstorp men det innebar inte någon längre omväg.
  
Den lokale skådaren Rüdiger Kasche mötte upp vid Brahekyrkan på Visingsö. Han har bott på ön i åtta år och skådat i stort sett varje dag.
- Idag borde det vara läge för en jorduggla, förklarade han.
 
Skådargänget hann inte mer än passera den stora kolonin av råkor innan en jorduggla flög upp från ett fält och visade upp sig snyggt.
- Vilken fin obs, sa Gunilla Lagesson.
 
Nästa stopp blev Erstadskärret. Där fanns strandskator, gravänder och flera rastanda vadare: rödbena, storpov, gluttsnäppa och brushane.
- Pass upp, en myrspov, ropade Oscar Axelsson ut.
Den visade upp sig bra nör den flög tillsammans med strandskatorna innan den landade och ställde sig tillsammans med en storspov på behaglig skådaravstånd.
- Här kan man verkligen studera alla karaktärerna, konstaterade Marianne Johansson.
 
Skådargänget fortsatte norrut. Morgonens dimma borde inneburit ett nedfall av småfåglar i träddungarna, resonerade Rüdiger. Och visst var fullt av tättingar i de små trädgårdarna. Där visade årets första svartvita flugsnappare upp sig, liksom gransångare, lövsångare och rödhakar.
- Men är det inte en rödsjärt som sitter där, undrade Gunnar Eriksson.
En snygg hane satt på behagligt avstånd och visade upp sig.
 
Norra spetsen av ön kammades av. Här fanns ett flackt jordbrukslandskap med massor av drillande sånglärkor och storspovar som flög omkring med sin härliga sång.
- Jag vet inte rikigt vad det här landskapet påminner om, kanske Danmark, konstaterade Åsa Bengtsson.
Här noterades också årets första ladusvala, och en jorduggla som gjorde ett sträckförsök ut över vattnet.
- Otroligt fint här, sa Gunilla Persson. 
 
Färden gick söderut mot stora ekskogen. Där fanns möjlighet att lyssna på järnsparv, taltrast och gulsparv. Sedan blev det ett kort stopp i södra delen av ön innan det vankades lunch.
 
Det blev en artrik dag på Visingsö, en sjöorre nere i hamnen kryssade som nummer 72, innan det blev dags att åka in till fastlandet.
 
Hemresan kröntes med en vittrut i hamnen i Vadstena och en ringtrast norr om Motala.
- En bra skådardag, konstaterade Jan Andersson.
 
Av KH 
 
Rüdiger Kasche, som bor på Visingsö, guidade Närkeskådarna runt op den intressanta ön. Foto: Marianne Johansson