Nyheter

2015-09-15

Härliga bilder från fågelparadiset Runde och film från fåglarnas Indien

Den här snyggbilden på en havssula och många fler läckra bilder visas på torsdag när NOF genomför sitt inomhusmöte på Vasakyrkan. Foto: Valdemar Andersson

På torsdag blir det bildvisning från Runde, Norge.  Det sker på Vasakyrkan i Örebro när Närkes Ornitologiska Förening drar igång höstens inomhusmöten.

Dessutom får alla besökare se en film från Indien - en film som är gjord av Per Karlsson Linderum som var på fågelresa där tidigare i år.

Klockan 19 börjar tillställning, det är fri entré och alla är hjärtligt välkomna.

 

Veckan efter midsommar åkte tolv skådare från Närkes Ornitologiska Förening till Runde i Norge för att skåda fåglar i en vecka. Det blev en underbar upplevelse med bland annat en härlig båttur runt det unika fågelberget.

- Det var en otroligt häftig upplevelse, att få se fåglarna från havsnivå och i ett strålande solsken. Där blev det fina obsar på lunnefågel, tordmule, sillgrissla, tretåig mås, storlabb och havssula, berättar Ronnie Lindqvist som leder resan till Norge.

Av den lokale guiden fick Närkeskådarna veta att det på 1960-talet häckade närmare en miljon par fåglar på ön. Nu har de reducerats till cirka 300.000 par fåglar och till exempel stormfågel finns inte längre som häckfågel på ön.

På torsdag berättar Ronnie Lindqvist i ord och bild om den speciella resan till Runde. Det sker på Vasakyrkan, Vasagatan 6-8 i Örebro.

Inomhusmötet inleds med en film av Per Linderum Karlsson. I början av året åkte han och en annan skådare från Örebro, Ingvar Gustavsson, till Indien för att skåda fågel. 

 

Per har gjort en film som visar 175 fågelarter på 30 minuter från norra Indien. Han och Ingvar var på kända fågellokaler som Bharatpur, Jim Corbett och Naintal, Sattal och Pangott. Det var en resa från slättskogar och våtmarker via bergsfloder till tigerland och Himalayas utlöpare. I filmen blir möten med en del andra djur och scener ur det indiska landskapet. Men allra mest en massa fåglar! 

Här kan du se ett litet smakprov från filmen 

 

Det är fri entré och alla är hjärtligt välkomna. 

 

Brun fiskuv. Det var bara en av de många ugglor som Per Karlsson Linderum och Ingvar Gustavsson fick uppleva i Indien.