Nyheter

2015-03-31

Hitta en svarthakad buskskvätta i Närke

Nu är det en bra tid att hitta en brandkronad kungsfågel i Närke, tipsar Johan Åhlén. Den här individen upptäcktes för lite mer än ett år sedan i Flyhagen. Foto: Hasse Molin.

Nu i påskhelgen är det bra tid för att upptäcka en brandkronad kungsfågel eller varför inte en svarthakad buskskvätta i Närke.
- Ut och leta nu. Hittar du ingen raritet så är det rätt tid att hitta andra intressanta arter som ägretthäger, brun glada och amerikansk kricka.
Det säger Johan Åhlén i sina nya skådartips för första veckan i april.

 

Våren tickar på och många tycker säkert att det varit tidigt för många fågelarter. Men Johan Åhlén, erfaren skådare och medlem i Regionala Rapportkommitten, anser att det varit en rätt normal vår, i alla fall fågelmässigt.
- Visst har det varit en del övervintrare som kanske förvånat, men när det gäller det stora antalet vårfåglar är det en rätt normal vår, säger Johan.

 

Nu i påskhelgen är det säkert många som får några extra skådardagar och nu är det hög tid att hitta en del stänkare i landskapet. Vädret ska bli lite ostadigt vilket gynnar att de flyttande fåglarna kanske stannar till några dagar i vårt område.
- Det är en bra tid för att hitta brandkronad kungsfågel eller svarthakad buskskvätta, menar Johan Åhlén.
Förra året upptäcktes en brandkronad kungsfågel av Benny Fredriksson i Flyhagen (i närheten av Ånnaboda) den 15 mars. Den senaste svarthakade buskskvättan upptäcktes av Bengt Jalsborn i Tysslingen 2009.

- Sedan tycker jag att skådarna i Närke ska hålla utkik efter till exempel svartand; den som varit i Skåne under vintern har inte setts på en tid och den kan vara var som helst, förklarar Johan. Och mellanspetten på Gotland tycks ha försvunnit. Den eller någon annan individ kan dyka upp i vår närhet!

 

Men det är inte bara stänkare som är värda att hålla utkik efter. Johan Åhlén tipsar också om en hel del lite mer vanliga arter som kan dyka upp de närmaste dagarna: brun glada, röd glada, ägretthäger och gravand.
- De första vadarna har redan dykt upp: skogssnäppa, storspov och strandskata. Nu borde den första rödbenan, större strandpiparen och kärrsnäppa kunna observeras.

 

Johan Åhlén noterar också att den rödhalsade gåsen som vistats i Kvismaren några veckor kom tillsammans med sädgäss (den brukar flyga med vitkindade gäss) och nu under de senaste dagarna har den varit tillsammans med bläsgäss. Det är för övrigt det första fyndet i Sverige i år.
- Det brukar alltid bli lite diskussion om det är en parkrymling, men den här individen har inga ringar, konstaterar Johan Åhlén.

 

Av KH 

Johan Åhlén menar att det bra dagar för att hitta många andra rara arter i landskapet: röd och brun glada, gravand och ägretthäger.