Nyheter

2015-05-04

Hjälp lagen att tävla i fågelskådning på Fågeltornskampen på lördag

Så här såg det ut förra året vid Rosenbergsstugan under Fågeltornskampen. I år tävlas det nu på lördag den 9 maj. Kom och hjälp oss att tävla i fågelskådning.

På lördag, den 9 maj, ska det tävlas i Fågeltornskampen. Hittills har sex lag anmält sig till årets lättsamma form av tävling. Fågeltorn i Oset, Kvismaren, Tysslingen, Vibysjön och Björka lertag bemannas på lördag mellan klockan 5 och 13. Det handlar om att se så många arter som möjligt under de åtta timmarna.

 

Fågeltornskampen genomförs lördagen den 9 maj. Det är femte gången som vi i Sverige anordnar detta evenemang. Förra året deltog cirka 60 fågeltorn i Sverige, i Närke var det sex torn som tävlade.

 

I år finns de lag på minst sex olika platser i Närke, som pågår mellan klockan 5 och 13:

* Rosenbergsstugan, Oset (Åsa Bengtsson)

* Rysjötornet, Kvismaren (Per Linderum Karlsson)

Vibysjön, Vretstorp (Tage Carlsson) 

* Norra tornet, Tysslingen: (Kent Halttunen)

* Björka lertag, Kumla: (Jonas Engzell)

Välakärren: (Rolf Hagström)

 

Vill du också vara med och tävla, hör av dig till de ansvariga eller bara kom till tornen och hjälp till. Eller bilda ett eget lag och hitta ett bra torn att tävla från. 

 

Tävlingen är en lättsam form av fågelskådning, det gäller att hitta så många arter som möjligt. De tävlande lagen får ta hjälp av de som besöker tornen. Och alla är hjärtligt välkomna att se hur man tävlar i fågelskådning eller så kan man komma och hjälpa till att upptäcka fler arter.

 

I Finland har tävlingen pågått i flera år och nu deltar omkring 300 finska fågeltorn från kusten av Finska viken ända upp till Finska lappland. Evenemanget, som kallas "The Battle of the Towers" i Finland, är lika mycket en kul tävling mellan olika lokala fågelföreningar som en stor happening för allmänheten.
För femte året utmanar vi alltså Finland i en ny Finnkamp. Naturligtvis kommer vi inte att ha en chans när det gäller antalet deltagande fågeltorn eftersom vi är nybörjare, men när det gäller engagemang och sedda fågelarter skall vi ge finländarna en kamp.

Runt om i Sverige kommer lokala föreningar att bemanna fågeltorn för att räkna fåglar och även guida fågelintresserad allmänhet. Fågelintresset växer i Sverige och tilltalar även nya grupper. Numera är det inte bara ”äldre gröna gubbar” och unga killar som skådar fågel. I stället är det kvinnor i olika åldrar som utgör den största gruppen nya fågelskådare.

Förutsättningarna, ”reglerna”, för Fågeltornskampen är enkla. Det gäller att hitta så många fågelarter som möjligt från fågeltornet som skall vara publikt och nåbart för allmänheten. Räkningen genomförs mellan klockan 05.00 och 13.00 lördagen den 9 maj 2015.

 

Resultatet kommer att redovisas här på hemsidan.