Nyheter

2015-09-21

Hundra tusen finkar över huvudet i Falsterbo

Bengt Jalsborn spanar uppåt efter rovfåglar vid Ljungen i Falsterbo. Han var en av fem deltagare på den skådarresa som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade i helgen. Foto: Kent Halttunen

Falsterbo, fredag morgon. Kraftiga sydvästvindar, inte ett enda fågelsträck.

Falsterbo, lördag morgon. Inte lika hård vind och Bengt Jalsborn konstaterar krasst och tvärsäkert.

- Det blir inget idag heller.

Sedan dröjde det inte lång stund innan över 100.000 bo- och bergfinkar hade sträckt ut över udden.

 

I helgen gav sig fem skådare från Närkes Ornitologiska Förening iväg på den årliga resan till Falsterbo. Det blev ett stopp och övernattning i Varberg innan resan fortsatte till Skåne.

På fredag morgon var det hårda vindar från sydväst vilket innebar att fåglarna inte ens prövade att sträcka ut över havet. En och annan sparvhök gjorde ett försök men återvände lika snabbt.

- Här är det ingen idé att stå och frysa, konstaterade Åke Lorin som deltog på resan.

Det blev en tur inåt land, bland annat till området runt Börringesjön. Här var det fler rovfåglar att hålla ordning på bland annat glador, hökar och örnar.

 

På lördag morgon var det betydligt lugnare väder ute vid Falsterbo fyr, vinden hade lugnat sig något. Trots det kom fågelsträcket inte igång och Bengt Jalsborn var beredd att ge upp. Då började de stora flockarna av bo- och bergfink flyga ut över udden.

Tre timmar senare hade 105.000 bo- och bergfink sträckt ut över havet.

- Mäktigt med så mycket fågel på en och samma gång, sa Anders Eriksson som också deltog på NOF-resan.

 

Vid 10-tiden avtog småfågelsträcket något, och det blev tid för rovfåglarna börja skruva sig uppåt för att ta sikte över havet. Då var det också dags att förflytta sig upp till Ljungens camping och spana ut över den stora heden.

Här blev det tid att specialstudera både kärrhökar och bivråkar.

- Det är en bra tid att åka, nu får vi både rovfåglar, sjöfåglar och vadare, förklarade Åke Lorin som varit med på åtskilliga resor till Skåne. 

 

Söndag morgon var sparvhökarnas dag i Falsterbo. På kort tid svepte över 1.100 sparvhökar ut över havet.

- Man får många fina fågelupplevelser på en sådan här resa, och dessutom gott om tid att hinna specialstudera arterna, menade Anders Eriksson.

Totalt noterades 119 arter under resan till Halland och Skåne.

- Klart godkänt, sa Bengt Jalsborn.

 

Soligt med blåsigt under fredagen vid Nabben, Falsterbo. Från vänster: Anders Eriksson, Bengt Jalsborn, Åke Lorin och Lars Edwertz.