Nyheter

2015-09-07

Intensiv spaning efter vadare i Boglundsängen

På spaning efter vadare i Boglundsängen: Mats Svensson, Gun Isacsson, Ami Sundén, Åsa Bengtsson, Kerstin Signal och Ronnie Lindqvist. Foto: Bengt Jalsborn

Under söndagen var det kallat till vadarspaning i Boglundsängen i Örebro.

- Så många vadare fick vi inte se men mycket annat som var spännande, bland annat noterade vi sex olika rovfågelarter, berättar Bengt Jalsborn som ledde exkursionen.

 

Det var kyliga vindar från norr som mötte de nio personer som kom till vadarspaning i Boglundsängen i Örebro. Exkursionsdeltagarna började med att leta efter den blåhake som varit synlig de senaste dagarna bakom Biltema.

- Det är ju en annorlunda lokal som ligger alldeles vi en motorväg och järnväg, men det tycks ändå som om  fåglarna trivs här, förklarar Bengt Jalsborn som kryssat 130 arter på Boglundsängen i år.

Skådarna fortsatte till tornet för att spana av framför allt den västra dammen. Men just nu är det alldeles för mycket vatten för att vadarna ska trivas. Efter intensivt spanande fick man i alla fall fatt i en brushane. Tillsammans med tofsviporna blev det de vadararter man fick tag i denna dag.

- Men vi hade en mäktig upplevelse när en havsörn svepte in och närmare 3000 grågäss lyfte tillsammans med alla andra änder, berättar Bengt Jalsborn.

Deltagarna bestämde sig för att promenera runt hela lokalen och fick glädja sig åt både smådopping och svarthakedopping. Och dessutom sex olika rovfågelarter: vid sidan av havsörnen observerades ormvråk, bivråk, tornfalk, brun kärrhök och fiskgjuse.

- Vi fick ihop närmare 50 arter och dessutom en trevlig förmiddag, konstaterade exkursionsledaren Bengt Jalsborn. 

 

Det blev en vadarspaning utan så många vadararter i Boglundsängen men väl många andra trevliga arter. Från vänster bland andra: Kerstin Signal Gun Isacsson, Mats Svensson, Åsa Bengtsson, Ronnie Lindqvist och Ami Sundén. Foto Bengt Jalsborn