Nyheter

2015-07-25

Intressant fågelväder i helgen

Ett kraftig lågtryck från sydväst borde kunna trycka ner vadare i vårt område, och kanske är det läge för några riktiga rariteter.

Lågtrycket som ska dra in under helgen med mycket regn skapar ett intressant läge för oss fågelskådare.

- Jag hoppas och tror att det kan trycka ner en hel del vadare hos oss här i Närke, och man kan alltid hoppas på någon riktig raritet, säger Johan Åhlén.

Från lördag eftermiddag är det bara ett ge sig och spana efter intressant sträck och även rastande vadare.

 

SMHI har varnat för ett kraftigt lågtryck som ska dra in från sydväst och dra sig norrut. Det blir först ostliga vindar som sedan vrider på syd och sydväst.

- Det är ett intressant läge, säger Johan Åhlén som sitter med i regionala rapportkommittén och som brukar ge läsarna på hemsidan lite skådartips.

Det har redan under den senaste veckan varit en hel del sträck av vadare som kommer norrifrån, bland annat noterades 362 myrspovar vid södra Hjälmarkanten under några timmar tidigare i veckan. Och vid Ormesta holme (Oset) har också höststräcket börjat, under fredagen observerades bland annat 81 sträckande strandskator.

- Vi får hoppas att vadarna stannar till vid våra lokaler nu när regnet börjar falla. Det borde i så fall innebär att vi kan få se kustsnäppor, kustpipare, spovsnäppor och spovar i lite större mängder, säger Johan Åhlén.

- Har vi tur kommer det med lite annat också, kanske tyvsnäppa och sandlöpare. Har vi riktigt tur kanske det dimper ner någon stänkare också, varför inte en vitgumsnäppa?

Johan Åhlén tycker det är en bra idé att ge sig ut redan under lördag eftermiddag för att spana efter vadare och kanske även efter småtärna.

Bra sträcklokaler är: Ormesta holme, Ässöbron och södra Hjälmarkanten.

Bra lokaler för rastande vadare är Oset med Ormestaängarna och Lillängen, Fiskingemaden i Kvismaren, södra tornet i Tysslingen.

- Skulle det bli riktigt rikligt med regn kommer det säkert att bli pölar även på andra platser, till exempel stora gräsmattor, och då är det bra att hålla koll även där, menar Johan.