Nyheter

2015-07-07

Juli månad = en het inventeringsmånad!

Gör som Ronnie Lindqvist och de andra atlasinventerarna. Ut i markerna i juli och augusti. Häckningsaktiviteten är fortfarande väldigt hög.

Ola Erlandsson från Atlasgruppen riktar här ett upprop till alla skådare i Närke: 

 

Tiden går fort, och plötsligt har vi nått årets sista stora inventeringsmånad.

Fågelsången har snabbt mattats av, men häckningsaktiviteten är fortfarande hög – i år faktiskt extra hög!

 

Det urusla majvädret ställde till det ordentligt för fåglarna, och många misslyckades kapitalt med sina förstakullar. En del par avbröt då säsongen i ett tidigt skede, men förbluffande många valde att göra ett nytt försök.

Detta har fått till följd att det nu i juli låter som om det vore juni – nyligen flygga ungar tigger överallt. Detta ger oss inventerare en gyllene chans att rätta till bristerna i våra rutor trots att säsongen är långt gången.

 

Flytten mellan rapporteringssystemet Svalan och nya Artportalen har ställt till det ordentligt för oss atlasinventerare. Den tidigare så lättöverskådliga atlaskartan och inte minst möjligheten att skriva ut en komplett artlista för varje ruta, har i det nya systemet ersatts med ett enda virrvarr som gör att många av oss står som frågetecken och undrar: Vad är det egentligen vi ska leta efter?

 

Min känsla är att flera inventerare av denna anledning tagit ett steg tillbaka, men detta är inte lösningen medan vi väntar på att nya Artportalen uppdateras.

Fråga gärna atlasgruppen om ni kör fast, eller gör som jag – rapportera rubbet så länge! Lägg in allt ni ser när ni är ute. Det är mycket bättre än att låta bli att inventera. Kör så det ryker - juli och augusti är vår sista chans!

 

Så vilka är de generella svagheterna vi har att jobba med? Jo, de stavas:

skogshöns samt skogens rovfåglar.

Dessa grupper går utmärkt att leta efter under ett och samma besök i skogen, då de flesta arter nu antingen har borymmande ungar som springer omkring med sin mamma, alternativt bostannande ungar som blivit så stora att deras tiggläten hörs vida omkring.

Tidiga morgnar då ungarna varit utan mat i många timmar, är de som mest ljudliga och aktiva.

Och våga sätta häckningskriterium när fåglarna upptäcks i passande miljöer. Alltför ofta rapporteras t.ex tjäder, järpe m.m utan kriterium trots att de setts i lämplig häckmiljö.

Om vi alla gör åtminstone ett morgon- och förmiddagsbesök i skogen under juli, kommer vi kunna rätta till en betydande del av det som saknas. Ut och spetsa öron och ögon i skogen - eller dra till sjöss! J

 

En annan artgrupp som vi täckt in för dåligt är nämligen sjöfåglarna, och alla besök till Närkes sjöar är välkomna. Många sjöfåglar häckar sent på säsongen, och juli är en perfekt tid att finna ungar av lommar, småskrake m.m.

 

Vänner av atlasinventeringen – gör ytterligare en insats och dra ut en halv dag i vår underbara Närkenatur. Det är bara om vi alla hjälps åt som vi tar inventeringen i hamn!

 

Stort tack för din insats! J

Atlasgruppen via Ola Erlandsson