Nyheter

2015-03-06

Konstig inledning på svansäsongen i Tysslingen

I helgen börjar guidningen vid Rånnesta, Tyssingen. Guider från Närkes Ornitologiska Förening kommer att finnas på plats lördag och söndag mellan klockan 9 och 13 för att prata om svanar och andra vårfåglar. Foto: Kent Halttunen

Inledningen på årets svanrast i Rånnesta, Tysslingen har blivit annorlunda. Det var en tidig vår när det första 12 svanarna anlände den 18 febrauri.

Sedan fyllde det på i takt med det milda vädret, och i tisdags, den 3 mars, räknade man in 2.470 sångsvanar. Men sedan på två dagar lämnade över 2000 svanar Tysslingen och sträckte nordost.

- Konstigt, det här är verkligen ovanligt, säger svanräknaren Helny Olsson.

 

Onsdageb den 18 februari observerades de 12 första rastande sångsvanar i Tysslingen. Det är en tidig ankomst, men inget rekord. Årets säsong kan kanske jämföras med förra året 2014. Då anlände de första 17 sångsvanarna den 17 februari, och en dryg vecka senare fanns över 1.000 sångsvanar på plats vid Tysslingen.  

I år dröjde det två veckor innan det fyllde på ordentligt. Den 3 mars noterades 2.470 sångsvanar. Men sedan hände något ovanligt.

- Sångsvanarna lyfter redan på morgonen och flyger mot nordost. Det måste handla om att det finns gott om mat längre norrut också, säger Helny Olsson som räknar svanarna varje morgon.

Vid en hastig titt på Artportalen/Svalan ser man att det finns många mindre flockar med sångsvanar i Mellansverige. Många av dessa går ute på åkrarna.

- Vi får hoppas att det fyller på med nya svanar, så var det förra året, säger Helny Olsson. 

 

Sjön Tysslingen, som ligger 15 kilometer väster om Örebro, är en av Europas största rastplatser för sångsvanar. Ända sedan mitten på 1800-talet är Tysslingen känd för att vara en rastplats för sångsvanar.

 

Varje år passerar cirka 8.000 sångsvanar Rånnesta, som ligger i norra delen av Tysslingen. Svarnrasten är också ett välbesökt utflyktsmål, många tusen människor kommer varje år för att få se svanarna dansa och sjunga ut sin vårsång. Sedan 1997 har fågelskådare från Närkes Ornitologiska Förening varje morgon räknat de rastande sångsvanarna i Rånnesta.

 

Nu till helgen börjar Närkes Ornitologiska Förening att guida vid Rånnesta, Tysslingen. Varje lördag och söndag kommer det finnas guider på plats för att berätta för intresserade om svanarna och alla de andra vårfåglarna. Guidningen sker mellan klockan 9 och 13.

 

Av KH