Nyheter

2015-05-02

Kylig fågelvandring på 1 maj i Oset

Lars Johansson tog med 22 personer på en kylslagen fågelvandring i Oset på 1 maj.

Regnet hängde i luften och det var småkyligt när fågelvandringen på 1 maj inleddes vid parkeringen i Oset.

- Det är lite tyst idad bland fåglarna, konstaterade exkursionsledare Lars Johansson.

Det blev trots vädret ändå en härlig morgonvandring med flera fina observetioner.

 

Termometern stod på 3 grader och regnet var inte långt borta när Lars Johansson inledde den traditionella fågelvandringen på 1 maj i Oset.

- Det var Ornitologiska klubben som en gång inledde denna vandring i Oset och sedan har Närkes Ornitologiska Förening tagit över ansvaret för exkursionen, berättade Lars.

Promenades hade sitt första stopp på gamla tippen, där hördes rödhakar och en svarthätta.

- Märkligt, det borde vara lite mer fart på fågelsången, men kanske ör det vädret som håller tillbaka, konstaterade Lars.

De 22 deltagarna på vandringen fortsatte till ungdomshyllan för att spana in alla änder och gäss på Almbyängen. Sedan blev det stopp på flera ställen längs Tvärvägen för att se vilka vadare som stannat och rastat.

Vid Rosenbergsstugan blev fikastopp och Åsa Bengtsson lyckades med bedriften att hitta en gråsparv. Den arten är inte vanlig längre i Oset.

På vandringen ut mot Svartåns mynning sjöng en sävsångare precis som rörigt som man kan förvänta sig, dessutom kom en par ladusvalor förbi och hälsade att våren trots allt är på väg.

Längs Svartån kunde exkursionsdeltagarna konstatera att bävrarna härjat friskt samtidigt som både den svartvita flugsnapparen och gärdsmygen visade upp sin härliga sång.

Efter den fyra timmar långa vandringen konstaterade Lars Johansson att man ändå lyckades knåpa ihop en bit över 50 arter, kanske något färre än en riktigt bra vandring på 1 maj.

 

av KH

 

Ps. Nu fortsätter guidningarna i Oset varje söndag och onsdag under hela maj månad. Det är samling klockan 7 vid parkeringen intill reningsverket. Hjärtligt välkomna att hänga med. 

 

Svarthätta, lövsångare, svartvit flugsnappare och ladusvala var några av de arter som deltagarna på fågelvandringen i Oset på 1 maj noterade.