Nyheter

2015-01-29

Lämna in dina skuldrapporter så att regionala rapportkommitten kan avsluta fågelåret

På Svalan/Artportalen, på startsidan när du loggat in, hittar du din skuldlista. Gå in där och kontrollera att du inte har rapporter som du bör skriva till Regionala rapportkommittén. Är du osäker hur man gör, ta kontakt med någon i kommittén.
Under 2014 var det nytt rekord vad gäller antalet fågelrapporter i Närke.
Det kom in över 107.000 fågelrapporter under förra året, och nu har Regionala Rapportkommittén (RRK) bråda dagar att kvalitetssäkra alla rapporter.
- Vi saknar fortfarande ett antal så kallade skuldrapporter, och det vore bra om dessa kom in före 31 januari, säger Johan Åhlén från RRK.
 
Förra året var det över 1.000 olika skådare som rapporterade in sina fågelobservationer i rapportsystemet Artportalen/Svalan. Totalt kom det in över 107.000 rapporter bara i Närke.
- Det är allt från en rapport på svart stork till hundratals på talgoxar och blåmesar, berättar Johan Åhlén från RRK.
Den regionala rapportkommittén, RRK, som har att granska och godkänna alla fågelobservationer i Närke. Det gör man kontinuerligt under året genom att ständigt hålla koll på alla observationer som kommer in via Svalan/Artportalen. Under året tar rapportkommittén kontakt med skådare som av olika anledningar skickat i rapporter som kanske varit felaktiga eller av andra orsaker behöver kontrolleras.
Många har säkert noterat också att alla skådare har en så kallad skuldlista i Svalan/Artportalen. Den finns på förstasidan och där kan man se när man behöver fylla i en skriftlig rapport som skickas till regionala rapportkommittén för granskning.
- Det handlar inte alltid om en en raritet, det kan också vara en art som observerats på en ovanlig tid, berättar Johan Åhlén.
- Vi saknar fortfarande ett antal rapporter som vi gärna skulle vilja ha in för att kunna göra klart vår rapport om Fågelåret.
Du som inte hittat din skuldlista: gå in på startsidan på Svalan/Artportalen och logga in på vanligt. Sedan kan du gå ner i högra hörnet och klicka på skuldlistan. Där finns också en utförlig beskrivning om hur det går till att skriva en rapport.
Har du några frågor kring skuldlistan är du välkommen att höra av dig till någon i regionala rapportkommittén.
 
Av KH