Nyheter

2015-10-28

Leif hittade rastande skärsnäppa i Hjälmaren

Leif Sildén hittade den här rastande skärsnäppan på ett litet skär öster om Brearen i Storhjälmaren. Det var det tredje fyndet i Närke under de 15 senaste åren. Foto: Leif Sildén

Under onsdagen var Leif Sildén ute på en av sina många båtturer på Hjälmaren.

Den här gången blev det bra utdelning, han hittade en rastande skärsnäppa på ett litet skär öster om Brearen.

- Jättekul och en väldigt fin obs, säger Leif Sildén.

 

Leif Sildén har tagit många turer på Hjälmaren för att spana av fågellivet. Den senaste veckan har han haft fokus på en speciell art.

- Jag har sett att det varit en del rapporter runt om på just skärsnäppa, berättar han.

Under onsdagen la han i båten vid Hästhagsviken i närheten av Katrinelund och körde ut för att spana av de små skären i Storhjälmaren.

- Jag har sett skärsnäppa tidigare i Närke men det var 15 år sedan på långt avstånd i tubkikare, berättar han.

Den här gången var han alltså fokuserad på att spana efter skärsnäppa. När han kom till ett litet skär öster om Brearen blev det napp.

- Jag såg snäppan, men så lyfte måsarna från ön och jag trodde skärsnäppan försvunnit. Men så dök den upp bland stenarna och var ganska orädd.

- Kul även om det inte var en ny Närkeart för mig.

Det finns totalt nio observationer på skärsnäppa i Närke enligt Artportalen. De tre första observationerna var av Erik Rosenberg i Oset 19235, 1932 och 1953. Det finns ett fynd i Hargeviken 1974, och ett från från Väringen 1989. År 1999 såg den i Porla Brunn, och sedan var det dags för Leif Sildén att få sin första obs vid Engelbreksholmen den 17 december 2000. Den 17 oktober 2005 sågs den vid Stallgården Hjälmaren av Ola Strand. Samtliga fynd i Närke är höstfynd.

- Det här var en kalasfin observationen. Jag såg den första gången vid 12-tiden och sedan åkte jag tillbaka vid 15-tiden. Då var ljuset ännu bättre, berättar Leif Sildén.

- Sedan tycker jag det var skönt att få lite betalt för de många turer genom åren som jag varit ute och letat efter skärsnäppa.

 

Av KH