Nyheter

2015-07-09

Magnus Friberg upptäckte Närkes första småtrapp

Magnus Friberg upptäckte en riktig stänkare under onsdagen, en småtrapp, den första någonsin i Närke.

Under onsdagen upptäcktes den första småstrappen i Närke någonsin. Upptäckare var Magnus Friberg.

- Kul, och det är klart att jag fick en extra adrenalinklick av det, säger han.

Småtrappen upptäcktes klockan 17.30 under onsdagen och larmades snabbt ut, vilket innebar att många skådare hann se fågeln innan mörkret föll.

Se Youtube-klippet 

 

Ett par regniga dagar i Närke innebar att det var bra läge för att spana efter vadare. Därför gav sig Magnus Friberg ut till Ormkärrsplattformen i Kvismaren. Efter en stund upptäckte han något som han först uppfattade som en spov, men när den sedan flög föll poletten ner - en honfärgad småtrapp.

- Jag var glad att den inte flög iväg, berättar han.

Obeservationen av småtrapp är det första i Närke någonsin och den femte i Sverige sedan år 2000.

- Kul, och visst är det speciellt att upptäcka ett förstafynd, säger Magnus.

Många skådare i Mellansverige hann säkert att åka på den småtrapp som upptäcktes utanför Storfors i Värmland den 29 april i år. Den hanfärgade småtrappen stannade på platsen i fyra dagar. Sedan har man också observerat en småtrapp i Älvsbyn sedan den 26 maj, den är fortfarande kvar på platsen. Det är också en han.

De övriga fynden sedan 2000 är den småtrapp som upptäcktes i Ås utanför Nora 29 september 2007, och i Svärtinge utanför Norrköping den 14 maj 2010.

Småtrappen har två huvudsakliga utbredningsområden: ett är i Spanien och Portugal, och så finns det ett östligt område Ryssland, Georgien, Ukraina och Kazakstan.

 

Av KH