Nyheter

2015-06-07

Många fina observationer när Atlasracet avgjordes i Sydnärke

Kartor och rutor studeras intensivt vid starten av årets Atlasrace. Från vänster: Ronnie Lindqvist, Michael Andersson, Bitte Korslid och Jan Korslid. Foto: Rolf Hagström

Fem lag kom till start när Atlasracet avgjordes i helgen.

Lagen inventerade Atlasrutor i trakten kring Askersund och Vättern. Det blev många fina och en del oväntade observationer.

- Vi hittade lite överraskande en sjungande flodsångare och så noterade vi hela sju rosenfinkar, berättar Hasse Molin som bildade lag tillsammans med Per Linderum Karlsson.

 

Det var samling strax före klockan 06.00 i Askersund för de fem lag som anmält sig till årets Atlasrace som avgjordes på nationaldagen. Rutor och kartor delades ut, och denna gång koncentrerades inventeringen runt Vättern.

Anders Eriksson och Michael Andersson inventerade en ruta där delar av Askersund ingick.

- Vi såg turkduvor och gav oss tusan på att hitta boet, och det gjorde vi också efter en stor portion tålamod, berättar Anders Eriksson.

- Och sedan var det både lite överraskande och kul att få se småskrakar inne i Alsen. Dessutom hittade vi spår av en tretåig hackspett.

Jan och Bitte Korslid tog sig an en ruta där naturreservatet Utnäset ingår. Det blev en kämpig och strapatsrik promenad i reservatet, men det gav också resultat av bland annat en härmsångare.

- Och så hade vi en ormvråk som kom flygande rakt emot oss. Det var riktigt häftigt att få se den på bara några meters håll, berättar Jan Korslid.

Rolf Hagström och Ronnie Lindqvist tog sig an en ruta runt Hammarsundsbroarna. Det blev många arter med kärrsångare som överraskning. Dessutom fick laget se en sparvhökshona med mat åt ungar.

- Sedan kom vi till ett fält där jag sa att här borde det finnas dubbeltrast. Och det tog inte många sekunder innan det flög upp flera dubbeltrastar, berättar Ronnie Lindqvist.

Hasse Molin och Per Linderum Karlsson fick en ruta som gränsar mot Östergötland. Laget fick ihop många arter, hela 82 stycken.

- Vi hade hoppas på lite bra barrskog för att få lite skogsarter, men tyvärr var det en besvikelse, säger Per Linderum Karlsson.

Istället blev det överraskande många sjungande rosenfinkar och en flodsångare.

Bengt Jalsborn och Kent Halttunen bildade lag, hade med sig cyklarna och inveterade en ruta söder om Olshammar.

- En hornuggla som var mycket orolig och förmodligen hade ungar, var en fin upplevelse. Sedan såg vi smålom kom flygande från skogen och skulle ner och fiska i Vättern, berättar Bengt Jalsborn.

- Vi hörde spelande orre på morgonen och noterade en större korsnäbb, det piggar upp.

Lagen noterade mellan 52 och 82 arter under de sex timmar Atlasracet pågick. Men det var inte de laget som såg flest arter som vann tävlingen. Den går nämligen ut på att hitta arter med höga häckningskriterier och vi summeringen visade de sig att Anders Eriksson och Michael Andersson, som noterade 64 arter, hade samlat ihop det högsta antalet poäng när det gäller häckningskriterier.

 

Så här blev det preliminära resultatet:

1. Anders Eriksson/Michael Andersson 64 arter/535 poäng

2. Bengt Jalsborn/Kent Halttunen 66 arter/411 poäng

3. Rolf Hagström/Ronnie Lindqvist 71 arter/401 poäng

4. Bitte Korslid/Jan Korslid 52 arter/327 poäng

5. Hasse Molin/Per Karlsson Linderum 82 arter/307 poäng 

 

 

Årets tävlande i Atlasracet. Bakre raden från vänster: Kent Halttunen, Bengt Jalsborn, Bitte Korslid, Ronnie Lindqvist, Anders Eriksson och Jan Korslid. Främra raden från vänster: Per Karlsson Linderum, Hasse Molin och Michael Andersson. Deltog gjorde också Rolf Hagström som tog bilden.