Nyheter

2015-10-25

Många härliga fågelobservationer när NOF gästade Kråkudden

Fyra av resenärerna från Närke som var spanade på havsfåglar i Bohuslän under helgen. Från vänster: Ingvar Gustavsson, Ingvar Lidén, Pär-Olof Wendelstam och Jan Zennertun. Foto: Kent Halttunen

Söndag morgon, sista dagen av exkursionen till Västkusten och Kråkudden för åtta skådare från Närke.

- Bra vind inatt - det kan bli en grålira idag, sa den ovanligt optimistiske Bengt Jalsborn redan när han satte sig i bilen i mörkret.

Dagen innan, under lördagen, hade åtminstone två bredstjärtade labbar piggat upp sällskapet.

 

Det var ett förväntansfullt gäng från Närkes Ornitologiska Förening som gav sig av i helgen till Västkusten för att titta på havsfåglar. Eftersom vindarna var gynnsamma (skapliga väst- och sydvästvindar) beslutade hälften av gänget att åka redan på fredag morgon.

Men när de kom fram till vindskyddet vid 11-riden hade redan sträcket avtagit. En grålira på mycket långt avstånd hade noterats tidigt på fredagsmorgonen.

- Typiskt, sa Bengt Jalsborn som var en av deltagarna.

Visst träckte det förbi en del sjöfågel men det var inget vidare drag. Istället blev det en stärkande promenad på Hälsö.

 

Lördag morgon var det nya tag. Upp i ottan, traska ut på stenarna i gryningen och spana ut över havet. Men trots 10 sekundmeter från väst blev det inte annat sträckande havssulor och tretåiga måsar. Lite deppigt för de som hoppats på rariteterna. Inte ens den dvärgbeckasin som Hans Waern stötte upp på Rörö fick hårdskådarna att tina upp.

 

Söndag morgon var det mer optimism igen. Sydväst och västvinden hade tilltagit (13-15 sekundmeter) och det lovade gott. De åtta skådarna från Närke var först på plats tack vare det förnämliga boendet hos Hans Waern som generöst upplåtit sitt hus för denna exkursion.

 

Snart fylldes det på med Västkustskådare i vindskyddet och det blev också drag på sträcket. En storlabb visade upp sig, och så en stormfågel och så dök den första gråliran upp på rätt långt håll. Men nästa grålira kom riktigt nära på behagligt skådaravstånd.

- Underbart, utbrast Bengt Jalsborn som därmed fick sitt 380:e Sverigekryss.

Gråliran blev ett Sverigekryss även för Ingvar Gustavsson, Ingvar Lidén, Håkan Carlestam och Kent Halttunen.

 

- Jag har nog njutit mest av alla havssulor som svept förbi, konstaterade Jan Zennertun som fick medhåll av Pär-Olof Wendelstam som också ville framhäva hur snygga tretåiga måsar kan var på nära håll.

 

Helgen kanske också kan sammanfattas av den vers som Ingvar Lidén författade och skrev in i gästboken:

 

Håkan ropa: sula, grabbar!

Jan blev särskilt glad för labbar

 

Ingvar nestor, jämt på hugget

P-O:s stormkök, bästa tugget

 

Ingvar missa knipan, kraken

Jalle allra bäst på skraken

 

Hans han stötte dvärg och enkel

Kent han bjöd på bubbel, Henkel

 

Nu så skall vi hem och fira

vi som sett vår första lira! 

Ingvar Lidén spanar ut från vindskydden på Kråkudden, Hönö. Ingvar var glad åt Sverigekryss 301 och 302: grålira och storlabb.