Nyheter

2015-09-10

Många intressanta höstfåglar väntas vid Rävgången på lördag

Räva-hänget, en möjlighet att spana på alla rastande höstfåglar i Rynningeviken. Guider finns på plats hela förmiddagen.

På lördag,  den 12 september, arrangerar Närkes Ornitologiska Förening en dag för hela familjen, en dag då kanske fler kan lockas att skåda fåglar.
Arrangemanget kallas Räva-hänget, en förmiddag då fågelskådare finns till hands vid Rävgången för att titta på alla höstfåglar och räkna alla arter.
- Nytt för i år är också att vi visar hur det går till att ringmärka fåglar, och har man tur kan man få klappa en fågel, berättar Ronnie Linqvist som är en av de ansvarig för arrangemanget.

 

Hösten är en fantastiskt bra tid för att skåda fåglar. Det är den tid som det finns flest antal individer fåglar i Sverige eftersom de vuxna fåglarna nu också har med sin sina ungar.
På lördag den 12 september mellan klockan 8 och 13 passar Närkes Ornitologiska Förening på att arrangera en hel förmiddag för att räkna fåglar och hitta så många arter som möjligt. Det äger rum vid Rävgången, Rynningeviken i Örebro.
- Vi vill gärna visa upp delar av vår verksamhet, och så vill vi locka fler att skåda fåglar, och det är en fantastiskt bra tid nu, menar Ronnie Lindqvist från Närkes Ornitologiska Förening.

- Vi får denna gång chansen att visa upp hur det går till att ringmärka fåglar. Det är ringmärkaren Leif Sandgren som kommer ha sina nät uppe från klockan 7 till cirka 9.30. Då får man också chansen att klappa en fågel.

                    

Vid Rävgången blir flera andra olika aktiviteter under dagen:
• Kikarproffsen/A-foto finns på plats och visar upp hela sitt kikarsortiment, man kan både få titta och känna på både handkikare och tubikikare i alla prisklasser.
• Tjejgrupperna inom Närkes Ornitologiska Förening finns på plats och berättar om sin verksamhet.
• Korvgrillning, Närkes Ornitologiska Förening bjuder på korv som man får grilla själv.
•  Fågelquiz, både för de unga och gamla, med fina priser.
• Fågelskådare från Närkes Ornitologiska Förening räknar och håller koll på alla arter i området. Alla är välkomna att hjälpa till.
• Försäljning av fågelholkar i alla storlekar.

Ronnie Lindqvist berättar att Rävgången, Rynningeviken, som ligger vid Hemfjärden, den innersta delen av Hjälmaren, är en plats där många flyttfåglar sträcker.
- Fåglarna använder norra delen av Hjälmaren för att orientera sig i sin flyttning söderut. Vi hoppas vi ska få se många sträckfåglar under dagen.
Varför heter det Räva-hänget?
- Tja, det heter ju Rävgången och nu står vi och hänger en hel förmiddag och låter fåglarna komma till oss. Dessutom "hänger" vi in en hel del fågelarter under dagen.

Under lördagen kommer Leif Sandgren visa upp hur man gör när man ringmärker fåglar. Mellan klockan 7 och 9.30 kommer näten vara uppe vid Rävgången. Foto: Rolf Hagström