Nyheter

2015-10-10

Med sikte på många härliga fåglar på Öland

Just nu är elva skådare från Närke på Öland. De har hängt med på den fyradagarsresa som Närkes Ornitologiska Förening arrangerat. En av deltagarna är Gun Isacsson. Foto: Marianne Johansson

Gun Isacsson är en av de skådare från Närkes Ornitologiska Förening som denna helg är på Öland för få många fina fågelupplevelser.

- Det är bra på den här resan, vi har ett lugnare tempo, och så har vi nyttiga genomgångar av bland annat måsar och trutar på kvällarna, berättar Gun från en solig södra udde på Öland.

 

Torsdag morgon var det avresa från Örebro för de elva som åkte med på den resa till Öland som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade. Som vanligt blev det ett fikastopp vid Café Colombia i Kisa och ett lunchstopp vid brofästet i Kalmar.

- Själva skådningen började vi med i Beijershamn, sedan åkte vi för att se tajgasångare men gick bet, berättar Ronnie Lindqvist som håller ihop trådarna för resan.

Under fredag morgon var det skådning vid södra udden. Då var det gott om möjligheter att se både lommar och alkor.

- Det har varit bra skådning i behagligt tempo, berättar Gun Isacsson som är en av deltagarna.

Under fredagen åkte gänget från Närke till Sandby skjutfält och lyckades också pricka in den brunsångare som observerats på platsen. Dessutom fick resenärerna se både berglärka och fjällpipare.

- Kul, säger Marianne Johansson som är en annan av deltagarna.

På kvällarna har reseledaren Ronnie Lindqvist haft genomgång om hur man kan få hjälp att artbestämma måsar och trutar.

- Jättenyttigt, säger Gun Isacsson.

Under helgen planeras också ett besök på Naturbokhandeln i Stenåsa med lunch. Sedan får fåglarna bestämma var det bär av: tajgasångare och kungsfågelsångare står dock på önskelistan.

På söndag kommer resenärerna hem till Örebro igen.

 

Närkeskådare framför fyren på södra udden på Öland. Bland skådarna syns Gunnar Eriksson, Ulf Jorner, Ronnie Lindqvist, Ami Sundén, Åsa Bengtsson, Hasse Börjesson och Bengt Andersson. Foto: Marianne Johansson