Nyheter

2015-03-17

Nattskärran - en fascinerande fågel som inte många vet så mycket om

Urban Rundström med en nattskärra - en av mörkrets mindre kända fågel.

Nattskärran har många hört, och några kanske har sett den i mörkret. Men någon djupare kunskap är det inte så många som har.

Undantaget är Urban Rundström från Oskarhamn som ägnat fem år att inventera och ringmärka nattskärror.

På torsdag kväll kommer han till Vasakyrkan för att berätta med om denna fascinerande fågel.

 

Under de senaste fem åren har Urban Rundström lagt ner mycket arbete för att lära sin mer om nattskärran.

- Det finns en del litteratur om fågeln, men det är en hel del som inte stämmer, säger han.

Urban inledde ett projekt där han inventerar och ringmärker nattskärror i närheten av Oskarshamn där han bor. Han ringmärker genom att spela upp sången på bandspelare och sedan sätta upp nät.

- En del kommer hur enkelt som helst, andra har jag inte lyckats fånga vilka knep jag än använt. Nattskärror är individer och uppträder så olika vilket är intressant, säger Urban.

Han är ute i skog och mark cirka 40 nätter varje sommar för att inventera och ringmärka arten. Nattskärran finns fortfarande på rödlistan men det är möjligt att den försvinner vid nästa revidering.

- Det var en kraftig ökning av antalet nattskärror mellan 2010 och 2011. Kanske beror det på att antalet hyggen har ökat, berättar Urban.

På torsdag i Vasakyrkan ska Urban Rundström berättar mer om nattskärran. Det sker när Närkes Ornitologiska Förening arrangerar sitt månadsmöte på Vasakyrkan, Vasagatan 6-8, Örebro. Klockan 19 börjar föredrag, det är fri entré och alla är hjärtligt välkomna. 

Läs mer om Urban Rundströms projekt om nattskärror. 

 

Av KH 

Nattskärra i mörket!