Nyheter

2015-06-28

Norgeresenärer hemma igen efter härliga dagar på fjällen med myskoxar och sjöorrar

Skådare från Närkes Ornitologiska Förening spanar efter bland annat blåhakar och småspovar på Fokstumyren i Norge. Från vänster: Bengt Jalsborn, Jan-Olov Ragnarsson, Leif Haldorsson, Ingrid Pettersson, Valdemar Andersson, Bernt Bergström och Håkan Carlestam. Foto: Ronnie Lindqvist

De tolv resenärer från Närke som gav sig av i början av veckan till Västnorge är hemma igen efter några fina skådardagar vid Dovrefjäll.

- Vi har haft väldigt bra väder och kul att få se fjällfåglar i sin rätta miljö och på nära håll, berättar Ronnie Lindqvist.

Totalt såg skådarna från Närkes Ornitologiska Förening 118 arter i Norge.

 

Det var i måndags som de tolv skådarna gav sig iväg med två minibussar för att åka till Runde i Västnorge. Efter de tre inledande dagarna vid den spännande ön (det finns en artikeln redan på hemsidan om den första delen av resan) åkte NOF-gänget vidare till Dovrefjäll.

Ett första stopp blev på Fokstumyren som är en stor om omfattande myr- och våtmarksområde där man kan gå ut på spångar.

- Där hade vi bland annat smalnäbbad simsnäsppa och dubbelbecksin på nära håll, berättar Ronnie Lindqvist.

- Dessutom hade vi en lite oväntad raritet i området - en brun kärrhök. Den borde inte vara där!

Resenärerna fortsatte till Orkelsjön, som är en högt belägen sjö på fjället. Där hade det just varit islossning och NOF-gänget kunde bland annat studera svärtor, sjöorre, alfågel, mosnäppa och lappsparv ar i deras rätta miljö.

- Dagen efter gick vi på guidning för att se myskoxar, och vi fick verkligen se dessa märkliga djur på nära håll. Det var mäktigt, förklarar Ronnie.

På fjället kunde man också se vildrenar, vilket norrmännen var stolta att kunna visa upp. I det här området finns nämligen inga samer.

NOF-resenärerna fortsatte till Folldalen för att se lavskrika och lappmes - men det blev bom. Bom blev det även i Kinndalen där man tänkt sig att observera videsparv.

Ronnie konstaterar att man inte sett ripa, jorduggla och fjällvråk. Det beror sannolikt på att det är ont om lämmel i fjällen.

- Vi har haft tur med vädret och båtturen runt Runde var resans höjdpunkt, säger Ronnie Lindqvist som håll ihop trådarna för resan.

Den 17 september får alla möjlighet att veta mer om resan till Runde. Då ska Norgeresan presenteras i bild och ord på det inomhusmöte som Närkes Ornitologiska Förening arrangerar i Vasakyrkan.

 

Av KH 

 

 

 

Trots bra väder blir det ändå lite kallt och blåsigt på fjället som här vid Orkelsjön, Oppdal där NOF-gänget tar lä bakom en fjällstuga. Från vänster: Bengt Jalsborn, Jan-Olov Ragnarsson, Håkan Carlestam, Kalle Schölin och Loffe Bergkvist. Foto: Ronnie Lindqvist