Nyheter

2015-03-08

Nyheter och mycket annat på vårens program som nu är spikat och klart

Osetguidning våren 2014
En nyhet för året är en exkursion till Visingsö! Lördag 25 april blir det en mycket spännande endagsresa till Visingsö i Vättern som bjuder på fantastiska skådarmöjligheter. Visingsö är en av Smålands bästa och artrikaste fågellokaler. Så här års är det både en bra sträcklokal med bland annat ejder, sjöorre, svärta, bergand och kustlabb. Det är även en bra häcklokal för gravand och strandskata. På ön möts vi av den lokale guiden Rüdiger Kasche som tar oss med till bland annat Erstadskärret. Anmäl till Kent H om du är intresserad att följa med. 

Men vårens program börjar egentligen med den spännande UGGLEVECKA nu i mars (vecka 12). Häng med på en eller flera exkursioner på kvälls- och nattider. Mera information och uppdateringar kommer att finnas här på vår hemsida och på Facebooksidan. 
 
Vårexkursion till Yxnäset står som vanligt på programmet. Östernärkes Naturskyddsförening arrangerar enligt tradition den här trevliga exkursionen vid Hjälmarens södra kant.
 
Och sedan följer guidningarna i natursköna Oset med början 1 maj och sedan varje söndag och onsdagsmorgon under hela maj månad. Guider blir Kent Halttunen, Rolf Hagström och Lars Johansson.
 
En exkursion för den morgonpigge är exkursionen till Klåvudden den 2 maj som leds av Nils Erik Ström i år. Klåvudden är Närkes utpost mot de sjöfåglar som sträcker norrut på våren. Klåvudden ligger vid Vätterns norra spets. Häng med till den här mycket speciella lokalen där man kan se sjöfåglarna sträcka. Det blir en tidig morgon men det kan vara värt besväret för att få se svärta, sjöorre, ejder och andra kustfåglar. Samling vid Harge Missionshus 03:40… 
 
Fågeltornskampen äger rum den 9 maj och det blir spännande att se om Närkeskådarna kan slå till i år och vinna Sverigetornens kamp. Och tänk om Sverige kunde slå Finland! Närkes Ornitologiska Förening deltar med flera lag i fågeltorn i bland annat Kvismaren, Oset och Tysslingen. Anmäl om du vill vara med. Mer information kommer att finns på: www.sofnet.org/nofnet
 
Den alltid lika spännande beckasinlyssning vid Ruinen i Rånnesta är den 13 maj och vi hoppas få höra både dubbelbeckasin och dvärgbeckasin. Det blir garanterat en bra upplevelse om vi har lite tur med vädret. Det här är en exkursion som är mycket väderberoende – ingen blåst och inget regn får det vara! Kolla på hemsidan när tiden är inne.
 
Sedan är det dags för en av höjdpunkterna under våren med nattfågellyssning den 30 maj. Vi gör först en sväng i Örebrotrakten med Rynningeviken och Karlslund för att sedan förflytta oss till Tysslingeområdet och vidare upp i Kilsbergen. På vägen hem avsöker vi lokaler närmare Örebro i förhoppning om att få höra kornknarr och vaktel. Olika nattsångare förväntar vi oss liksom morkulla och nattskärra.
 
Vårens sista aktivitet är Atlasracet den 6 juni. För femte året i rad kör vi detta inventeringsrace. Tävlingen förenar nytta med nöje. Atlasrutor blir inventerade samtidigt som tävlingsnerverna får sitt. En garanterat givande dag utlovas. Föranmäl dig till någon av ledarna. Tid och plats meddelas dagarna före tävlingen. Ställ upp med ett lag och ha roligt du också! Anmälan till Michael Andersson på 0730-52 36 75, mail primus@telia.com eller Ronnie Lindqvist tfn 070-262 14 17, mail lindqvist_ronnie@hotmail.com

Inomhusmöten sker som vanligt tredje torsdagen i varje månad i Vasakyrkan kl 19.00 med uppehåll över sommaren. I  mars presenterar Urban Ringström  sitt projekt med nattskärran en av mörkrets mindre kända fågel. Och i april kommer professor Susanne Åkesson att berätta om de nya spännande insikter om flyttfåglarnas förehavanden som de kommit fram till med hjälp av den nya följningstekniken.

Studiecirklarna i vår arrangeras tillsammans med Studiefrämjandet. En nyhet för året är tre st Temacirklar; skogens fåglar,  försommarens fåglar och flyttande fåglar. Den första temacirkeln blev snabbt fulltecknad så vill du vara med på någon av de andra gäller det att anmäla sig på en gång. Studiecirkeln "Börja skåda fågel" startar i april och intresset för den brukar vara mycket stort.


Och för ytterligare information och uppdateringar hänvisas till vår hemsida: www.sofnet.org/nofnet, annonsering i dagspress samt Rolf Hagström 019-23 44 75, 076-142 17 21, rolf.hagstrom@gmail.com.
 
/Marianne 
Guidning vid Boglundsängen 2014