Nyheter

2015-03-02

Nyttig utbildning i helgen för NOF:s naturguider

Närkes Ornitologiska Förening genomförde i samarbete med Studiefrämjandet en naturguideutbildning. I mitten berättar Åsa Bengtsson spännande saker inför de andra deltagarna på utbildningen. Foto: Lasse Borgström

I helgen genomförde Närkes Ornitologiska Förening i samarbete med Studiefrämjandet en utbildning om hur man blir en bättre naturguide.

Utbildningen ägde rum i Rånnesta, Tysslingen och åtta personer deltog.

- Jättenyttig utbildning, bland annat att man ska tänka på var man stannar med en grupp i naturen, berättar Ulf Jorner som deltog på utbildningen.

 

Det är andra gången som Närkes Ornitologisk Förening genomför en naturguideutbildning. Den här gången genomförde utbildningen i Rånnesta, Tysslingen. Kursledare var Kajsa Grebäck.

Huvuddelen av utbildningen genomfördes utomhus där praktik varvades med teori.

- Vi fick i uppgift att göra en egen guidning redan på söndagen. Det blev lite pirrigt men jätteskönt när man väl kom över sin rädsla och kunde genomföra guidningen inför gruppen, berättar Gunnar Bergeå som deltog i utbildningen.

Tord Larsson deltog under de två utbildningsdagarna. Han tyckte också att utbildningen var bra trots att han har stor pedagogisk erfarenhet.

- Ja, med det var många små bra tips att ta med sig som guide, säger han.

Under dagarna fick deltagarna pröva många olika moment och situationer som man blir utsatt för som guide och ledare av en guidning.

- Bara en sådan enkel sak som att tala om när det blir fikapaus är viktigt att tala om redan i början, annars går en del och fundera på det hela tiden, vilket kan stjäla fokus från den viktiga, berättar Ulf Jorner.

- Jag tycker utbildningen var bra, och jag kan rekommendera den till andra som är intresserade.

 

Av KH