Nyheter

2015-01-26

Per vann ekoskådningen - nu drar tävlingen igång igen med nya förenklade regler

Per Karlsson Linderum vann 2014 års ekoskådning med 210 arter. Nu drar en ny tävling igång med förenklade regler. Foto: Hasse Molin
Per Karlsson Linderum vann på nytt ekoskådningstävlingen i Närke. Han lyckades kryssa 210 arter på ett miljövänligt sätt. Två blev Bengt Jalsborn på 191 arter och trea Kent Halttunen på 165 arter.
Nu drar årets tävling igång igen med nya förenklade regler. Ingen bilåkning är tillåten och det ska bli enklare att rapportera, och delresultaten kommer snabbare. 
 
Det var för andra året som Närkes Ornitologiska Förening arrangerade ekoskådning i Närke. Detta andra år deltog nio personer i tävlingen. Totalt såg de nio 221 arter i Närke (totalt observerades 254 arter i landskapet under 2014). Per Karlsson Linderum noterade 210 arter och vann tävlingen för andra året i radVinnaren Per Karlsson cyklade nära 200 mil för att få ihop sina arter. Under året har han bloggat om sitt ekoskådande.

Här följer resultatet:
1. Per Karlsson Linderum 210 arter
2. Bengt Jalsborn 191
3. Kent Halttunen 165
4. Ronnie Lindqvist 155
5. Britt-Louise Korslid 153
6. Gun Isacsson 140
7. Tord Larsson 115
8. Rune Eriksson 97
9. Tage Carlsson 76 
 
Vill du se en fullständig lista över vad deltagarna sett, klicka här.
 
Nu drar årets tävling igång och nya tävlingsledaren Åsa Bengtsson meddelar att det blir en del förändringar, som förhoppningsvis gör tävlingen enklare att delta i och enklare att följa.
- Vi tar bort all bilåkning från tävlingen. Nu blir det en renodlad ekoskådning, berättar Åsa Bengtsson.
Det betyder att det i år bara en tillåtet att räkna det man ser hemma, det man kan promenera till, eller det man kan cykla och se. Det är också tillåtet att åka kollektivt: tåg och buss. 
- Sedan förenklar vi rapporteringen för att den ska bli enklare att vara med i tävlingen och enklare att följa tävlingen, berättar Åsa Bengtsson.
Det innebär att deltagarna i tävlingen i slutet av varje månad skickar ett sms, eller ett e-post till tävlingsledaren som gör en sammanställning som snabbt kommer ut på hemsidan. 
 
 
Här följer en intervju med segraren Per Karlsson Linderum

Grattis, seger för andra året i rad, hur känns det?
 - Fantastiskt roligt. Det var ett mycket välplanerat år med mycket hårt jobb för att nå det mål jag hade. Och det lyckades jag med. 
Du har förbättrat ditt resultat ytterligare 201 arter 2013, 210 arter 2014, hur gjorde du?
- Det var en kombination av tur och slit. Jag lade all skådartid på cykel och var aldrig (!) ute med bilen och skådade. Sedan planerade jag noggrant skådandet så att jag inte skulle missa viktiga arter under viktiga tider på året. Jag hade också tur i och med att det dök upp en rad riktiga stänkare i Kvismaren, som ju är bara 20 minuter bort om jag cyklar snabbt. 
Vilka arter är du mest nöjd med?
- Det var roligast med de arter jag hittade själv, främst de vitvantade tärnorna i Kvismaren en härlig majmorgon. En mycket läcker naturupplevelse. Även väldigt nöjd med en lång cykeltur ner i Svennevad där jag sov i tält i tjäderskogen och fick in nästa alla viktiga skogsarter. 
Vad är det som drivit dig i ditt ekoskådande?
- Dels en inneboende tävlingsinstinkt och dels en frihetskänsla som man aldrig får när man sitter in och ut i en bil. Jag har verkligen känt mig som ett med naturen när jag varit ute långa långa pass i sträck. 
Du har ju haft en egen blogg om ditt ekoskådande, vilken respons har du fått på den?
- Bara positivt. Det är väl inte så många som följt den men det har varit en kul sätt för mig att försöka sprida ekoskådningen och också ha en egen sammanställning för mig själv om året. 
Det verkar ligga i tiden att cykla och skåda fåglar, bland annat har Ola Elleström dragit igång Arttrampet 2015. Vad tror du det är som gör att fler och fler funderar i de banorna?
- Naturligtvis påverkar klimatförändringarna det. Det är inte etiskt rätt, tycker jag i alla fall, att bränna hur mycket koldioxid som helst bara för att tillfredsställa egna egoistiska begär, som det kryssandet av arter när och fjärran ofta handlar om. Men det är en svår fråga. Sedan är det naturligtvis många som inser att naturupplevelsen ofta blir större när man provat på att cykla och skåda.
Vilka råd kan du ge till de som vill ekoskåda?
- Se till att vara förberedd. Man måste få en rutin i allt från att ha en förberedd packning till en genomtänkt strategi. Annars går det onödigt mycket tid på förberedelser eller att ta sig fram till fåglarna. Ha gärna med extra mycket mat. Gärna makrillfile på burk ;).  
 
Av KH 
Bengt Jalsborn och Kent Halttunen cyklade både på Artracet i januari och Atlasracet i juni. Det och annat ekoskådande gav resultat. Bengt noterade 191 arter och en andra plats i ekoskådningstävlingen, Kent fick ihop 165 arter och en tredje plats i ekotävlingen. Foto: Rolf Hagström